Woningcorporaties

Woningcorporaties moeten huurprijzen opnieuw berekenen

donderdag 21 april 2022

De methode om de prijs van huurwoningen te berekenen, wordt vanaf 1 mei aangepast. Hierdoor komen naar verwachting zo’n 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector.

Vanaf 1 mei 2022 mag de WOZ-waarde voor maximaal 33 procent meetellen bij het bepalen van de huurprijs. Dit geldt voor woningen met een gereguleerde huurprijs en met meer dan 142 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS), het systeem om een maximale huurprijs vast te stellen voor een sociale huurwoning. Met deze aanpassing wil het kabinet niet alleen voorkomen dat de WOZ-waarde de toegestane huurprijs te veel beïnvloedt, maar ook ervoor zorgen dat huurprijzen in gebieden met een groot woningtekort betaalbaar blijven. Ook voorkomt deze maximalisering ervoor dat sociale huurwoningen in de vrije en niet-gereguleerde huurmarkt komen, enkel vanwege de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

145 punten

In de praktijk is de maatregel met name van invloed bij de huurprijsbepaling van sociale huurwoningen met 142 punten of meer. Deze woningen lopen, volgens het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), de kans om te verdwijnen naar de vrije sector óf worden vanwege de WOZ-waarde al verhuurd als vrijesectorwoning. Alleen woningen met minder dan 145 punten vallen in de sociale huursector. Als een woning 150 WWS-punten heeft waarvan 60 punten zijn gebaseerd op de WOZ-waarde, dan is dat aandeel 40 procent. Per 1 mei 2022 moet dit percentage worden teruggebracht tot 33 procent. Met deze nieuwe berekening komt het totaal aantal punten van de woning op 135 punten, zo berekende Aedes.

Met de invoering van deze maatregel verwacht het ministerie dat zo’n 23.000 woningen beschikbaar blijven voor de sociale woningvoorraad en zo’n 15.000 woningen met een hoge huur terugkomen in de sociale sector. Minister Hugo de Jonge voor VRO: “Deze maatregel zorgt ervoor dat sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven. Zo maken mensen en gezinnen met een laag inkomen meer kans op een betaalbaar huis.” Lang niet op de huurprijzen van alle woningen in de vrije sector heeft deze aanpassing echter effect: de invoering van de maximering van de WOZ-waarde wordt bij de overige woningen in de vrije sector pas toegepast als de woning opnieuw wordt verhuurd.

“Ongelukkig”

Vereniging van woningcorporaties Aedes snapt het doel van deze maatregel om het aandeel WOZ-punten te maximaliseren, maar is “buitengewoon ongelukkig” met de invoeringsdatum, zo laat ze weten. Deze datum valt namelijk in de periode waarin woningcorporaties de jaarlijkse huurverhoging voorbereiden en vaststellen. “Het zeer late tijdstip van deze bekendmaking betekent dat corporaties hun lopende voorbereiding moeten onderbreken en opnieuw moeten starten.” Eerder pleitte Aedes voor een invoeringsdatum van 1 oktober. Bij eerdere aanpassingen in het WWS was dit ook gebruikelijk. “Helaas constateren we nu dat het ministerie hier op enkele wijze rekening mee houdt” volgens de vereniging.

‘Nodeloos complex’

Ook de Woonbond vindt het goed dat de rol van de WOZ-waarde enigszins wordt beperkt, maar vindt de regel nodeloos complex met te veel uitzonderingen. Als de WOZ-waarde niet bekend of heel laag is, dan kan de corporatie gaan rekenen met een minimale WOZ-waarde in de puntenbepaling. In 2022 bedraagt deze waarde minimaal 55.888 euro tot 1 juli en 61.198 euro vanaf 1 juli. In de praktijk kan het WOZ-aandeel in de puntentelling hiermee iets hoger uitkomen dan 33 procent volgens de landelijke vereniging voor huurders. 

 

Bronnen: woonbond.nlaedes.nlrijksoverheid.nl