Planeconomie & Vastgoedrecht

Wie zijn de nummers 2 en 3 als het gaat om grondposities?

donderdag 22 december 2022

Cobouw geeft een aantal interessante tabellen als het gaat om winstmarges van verschillende bouwers, maar ook om de grootste grondposities. Dat BPD de grootste is weten we. Maar wie zijn de nummers 2 en 3? En zou de Rijksoverheid niet met deze partijen afspraken moeten gaan maken om snelheid te maken?

Vooraf

2022 was qua bouwproductie een topjaar zo blijkt uit cijfers van het CBS. Nog nooit werd er in 1 jaar zoveel gebouwd. Er kwamen in 2022 wel 100.000 nieuwe woningen bij. Minister Hugo de Jonge zal blij zijn. Echter verdwenen er ook woningen, 19.000 in totaal door samenvoegingen of sloop. Maar toch 81.000 nieuwe woningen is goed nieuws.

De nummers 2 en 3: Rotij en Verwelius

Grote projectontwikkelaars hebben veel grond in handen (zie hieronder). Maar wie zijn de nummers 2 en 3? Je zou wellicht Heijmans of AM verwachten. Maar nee: het zijn Rotij en Verwelius met respectievelijk 452 en 429 ha in voorraad. In mijn optiek niet de meest bekende bedrijven. Rotij -ook opererend onder de naam Roosdom Tijhuis- is gevestigd in Rijssen, met één klein kantoortje in Capelle aan den Ijssel.  Het is een ontwikkelende bouwer, die van oudsher al een grote grondpositie heeft. Vier hoofdtakken van sport: Beheer, Bouwen, Renovatie, Gebiedsontwikkeling. Rotij doet vrijwel alles zelf; van aankoop van grond tot architectuur en van bouwen tot verkopen. Hiermee is er weinig verlies aan overleg en afstemming. Rotij werkt landelijk. De website geeft 33 lopende projecten.

Ook Verwelius uit Huizen treedt niet echt vaak op de voorgrond. Ook hier van gebiedsontwikkeling tot bouwen. Verwelius heeft een beperkte ontwikkelportefeuille. Er zijn slechts 4 project-websites. Wel een aantal opvallende projecten, zoals de herontwikkeling van een kantoorpand aan de Dam in Amsterdam. Hier af en toe dure architecten als Cees Dam. Verwelius heeft een focus op de randstad.

Opvallend

Opvallend is dat Megahome nog op de lijst voorkomt. De failliet verklaarde onderneming van Willy Welles bestaat nog steeds. Ook opvallend is ook dat een partij als de GOM-Zuidplas die slechts 1 locatie zoveel heeft, zo’n invloed heeft op de bouwproductie. Verder ontbreekt VolkerWessels totaal, Blauwhoed etc.. Deze ondernemingen hebben veel optieovereenkomsten. Die zijn waarschijnlijk niet meegenomen in het overzicht.

Overzicht

Hieronder het overzicht van de grondposities, zoals opgenomen in het artikel ‘Stijgende prijzen en hoge winstmarges: bouwjaar 2022 in 10 grafieken’ van 19 december 2022.

Winstmarges

De top 5 van winstmarges is als volgt opgebouwd:

  • Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling: 17,4%
  • G. Tijhuis Holding: 14,1%
  • Dijkstra Draisma Holding: 13,5%.
  • Ten Brinke Group: 11,8%
  • Klok Holding: 8,7%

Wat opvalt is dat het bedrijven zijn die grotendeels in handen zijn van families. Voorts dat het ontwikkelende bouwers zijn. Kennelijk zijn deze bedrijven in staat om efficiënt te ontwikkelen. Bij Van Wanrooij past wel een opmerking. Deze onderneming heeft dit jaar het grootschalige keukenbedrijf verkocht.

Kansen voor afspraken door het Rijk

Zou het met de bovenstaande lijst in de hand niet beter zijn als het Rijk in één keer afspraken probeert te maken met deze partijen? Dit naast of in plaats van de overheden in woondeals. De effectiviteit neemt dan zeker toe. Ook afspraken met de NEPROM lijken wat minder opportuun. Drie van de eerste vijf partijen blijken geen lid te zijn van de NEPROM. Dat geldt ook voor de winstgevendheid. In het overzicht van 2019 van PropertyNL staan ze niet bovenaan, maar in de middenmoot. Wellicht kunnen de afspraken met het Rijk hier nog verandering in brengen.