Woningcorporaties

Wettelijke plichten en klimaatadaptatie

donderdag 12 mei 2022

De krant staat bol met artikelen over droogte, er is namelijk gebrek aan regenwater. Maar er is ook sprake van hevige regenval. Klimaatadaptieve maatregelen zijn nodig en dat raakt ook de corporaties.

Kosten

Corporaties kunnen een bijdrage leveren aan het oplossen van klimaatadaptieve maatregelen. Is dat wel zo? We lezen op diverse plekken dat dit ten kosten zou kunnen gaan van de betaalbaarheid en zorgt voor verhoging van de huur. Zo kosten groene daken en hergebruik van regenwater algauw tien euro extra per maand. Dat moeten een aantal corporaties doorberekenen in de huur om niet in de problemen te komen,’ zei Erik van der Linden van Openbaar Belang in Zwolle. ‘Ook water passerende verharding kost meer geld’. En dat lang niet alleen in aanschaf maar ook in het onderhoud.

Afstemming gemeente levert lang niet altijd soelaas

Om de kosten voor de corporaties te beperken is het zaak om af te stemmen met de onderhoudsplanning van de gemeente. Echter veel gemeenten hebben hun onderhoud de afgelopen jaren verdeeld in verschillende kwaliteitsniveaus. Omdat de onderhoudskosten ongeveer 15 jaar geleden volledig uit de hand liepen hebben veel gemeenten hun onderhoudsniveau flink teruggeschroefd. Veel is naar een gemiddeld of laag onderhoudsniveau gebracht (zie voorbeeld houten.nl). Dit maakt het niet eenvoudig om meer kosten bij de gemeente neer te leggen.

Juridisch kader

De gemeente heeft nu, maar ook straks onder de Omgevingswet behoorlijk wat mogelijkheden om de corporatie klimaatadaptief te laten bouwen. Met name in het omgevingsplan kunnen veel regels zitten.

Het bovenstaande schema heeft voor de nieuwbouw een behoorlijke impact. Maar ook bij ingrijpend verbouwen kan de gemeente dit opleggen. Al met al wordt het er voor de corporatie niet eenvoudiger op. Maar er is ook goed nieuws. In een zaak van enkele jaren geleden had de gemeente Cuijck (ECLI:NL:RBOBR:2016:3604) volgens de rechtbank onrechtmatig gehandeld door niet te voorkomen dat uittredend water uit het hemelwaterriool via de openbare weg kon afstromen naar het perceel van eiser. Het had dus opgevangen moeten worden in het riool.

Tot slot.

De huidige droogte heeft de aandacht bij de decentrale overheden voor klimaatadaptatie weer behoorlijk op de agenda gezet. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van corporaties die wel over voldoende middelen beschikken om het probleem aan te pakken of kleine initiatieven te steunen. Bijvoorbeeld Havensteder, die maakt afspraken met nieuwe bewoners over een tuin en/of die groen kan blijven.