Asset Management Gemeentelijk Vastgoed

Vluchtelingenopvang in de portefeuille van de assetmanager

donderdag 5 december 2024

Vluchtelingenopvang gebeurt -gelukkig- al lang, maar veelal is het een soort crisisopvang en niet ingebed in de gemeentelijke vastgoed begroting. Dat lijkt nu te gaan gebeuren. Naast de sporthal staat de asielhuisvesting op de begroting.

Transitie
Ondanks dat het kabinet geen geld ter beschikking wil stellen, trekken gemeenten hun eigen plan. Wat opvalt is dat het steeds vaker structurele oplossingen zijn. We stoppen met boten en kopen panden. Daarbij komt dan een nieuw type asset, met een nieuw soort exploitatie, in de portefeuille. Dat stelt weer heel eigen vragen.

“Dorp voor Asielzoekers”
De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk gaan samen de opvang voor vluchtelingen regelen.  Ze willen een grootschalige voorziening realiseren, met niet alleen ruimte om te wonen, maar ook andere voorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg en goed openbaar vervoer. Deze gemeenten willen 1691 asielzoekers, 2348 Oekraïense ontheemden en naar verwachting ruim 600 statushouders te huisvesten. [1]

 

Gemeente Nieuwkoop: grote (gemeentelijke) panden
200 Oekraïners wonen in opvanglocaties in de verschillende kernen van de gemeente Nieuwkoop.  Dit zijn geen sociale huurwoningen. Het zijn grotere panden (kantoorpanden, pastorieën) of gemeentelijke panden (bijvoorbeeld de voormalige Rabobank in Nieuwkoop en de voormalige gemeentewerkplaats in Nieuwveen). De Oekraïners delen veel voorzieningen in deze panden zoals keuken en sanitair.
Bij het huisvesten van statushouders is de gemeente afhankelijk van de mutaties (verhuizingen) bij de woningbouwverenigingen. Dus van de vrijkomende woningen doordat iemand verhuist of overlijdt.

Voorne aan Zee: flexwoningen
De gemeente Voorne aan Zee gaat zelf 100 flexwoningen [2] bouwen voor Oekraïners, starters en spoedzoekers. Op dit moment worden veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen in vakantieparken. De gemeente wil een eigen opvang organiseren voor langere periode, waar ze zelf over kan beschikken. Daarnaast zullen een aantal vakantiewoningen gekocht worden of permanent worden gehuurd van eigenaren. De exploitatie wordt uitbesteed, maar de gemeente zit er wel zelf tussen.  

Land van Cuijk: Camping
Deze gemeente heeft in totaal 590 mensen in de gemeentelijke opvang.Het grootste gedeelte (500) van deze groep woont in het oude AZC in Overloon. Daarnaast vangt de gemeente 80 bewoners op bij camping ’t Buuteland in Sint Anthonis en 10 bewoners in een oud kantoorpand in Vierlingsbeek.[3]

Nieuwe vragen
De assetmanager krijgt dus dergelijke panden in de portefeuille. Naast begrotingsaspecten, ontstaan nieuwe vragen als “hoe zit het met onderhoud?”, “hoe ga ik om met verhuur?”, “hoe zit het met ontruiming, inschrijving BRP, marges van derden?” enz. Het is zaak dat de assetmanagers hier van elkaar leren.

 


[1] ‘Geen azc, maar heel ‘dorp’ voor asielzoekers: acht Achterhoekse gemeenten slaan handen ineen’ zie:  https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2024/07/grootschalige-opvang-asielzoeker-achterhoekse-gemeenten/

[2] Noordweg 16 (Horizon) Oostvoorne | Voorne aan Zee; Flexwoningen Van Leeuwenhoekweg Hellevoetsluis | Voorne aan Zee

[3] Opvang Oekraïense vluchtelingen Land van Cuijk | Gemeente Land van Cuijk