Gemeentelijk Vastgoed Management

Veel interesse in nieuwe rekentool verduurzaming gemeentelijk vastgoed

woensdag 19 augustus 2020

Een aantal weken geleden lanceerden we de Scobe Rekentool. Dit naar aanleiding van de routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed van de VNG. Hij is inmiddels al tientallen keren gedownload en we hebben ook de eerste reacties en vragen binnen gekregen. Dank daarvoor! Zo kunnen we de tool blijven verbeteren. We geven hier een paar vragen.

Waarom kun je maar 40 objecten invoegen?

We hebben voor deze eerste versie gekomen voor een beperkte ingave van het aantal objecten. Hiermee kun je leren hoe je met de gegevens de sectorale routekaart op een methodische en eenvoudige manier kunt rekenen. Je kunt hem overigens als je handig bent met excel zelf uitbreiden.

Ik ben nog niet uit mijn strategie. Helpt de tool daarbij?

Jazeker, het is in de tool mogelijk om twee scenario’s met elkaar te vergelijken. Zo kun je gelijk zien waar je het meeste rendement uit kan halen en dat helpt bij het maken van keuzes.

Handig, die cashflow en financiën!

Hier zit ook wel een gedachte achter. Het tabblad financiering biedt een mooi overzicht voor de inrichting van de VEX als het gaat om verduurzaming. Het was ook echt onze bedoeling om de extra jaarlast in beeld te brengen.

We willen nog meer inzicht in het maatschappelijk rendement. Kan dat er in?

In de Scobe Rekentool zie je de verhouding tussen de energiebesparing per geïnvesteerde euro, gekoppeld aan de prioriteit van een object. Gebouwen met een hoge maatschappelijke prioriteit wegen zwaarder mee. Hierdoor zie je de maatschappelijke prioriteit per geïnvesteerde euro. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om dit inzichtelijk te maken.

Een uitgebreidere versie van de Scobe Rekentool wordt gebruikt in de cursus Gemeentelijk vastgoed – succesvol verduurzamen. De tool kent daarvoor een aantal extra modules waarmee je als cursist gelijk aan de slag gaat. Uiteraard mag je deze uitgebreide tool ook na de cursus blijven gebruiken.

Heb je de Scobe Rekentool nog niet gezien? Download hem dan hier.