Woningcorporaties

Van woningnood naar woning delen

maandag 2 december 2024

Een voor de hand liggend middel om de woningnood op te lossen is de koop van een nieuwe woning. Gelet op de hoge koopprijzen is deze oplossing niet voor iedere vrager binnen handbereik. Daarom proberen gemeenten en woningcorporaties met innovatieve manieren starters, jongeren, etc. in een betaalbare woning te laten wonen. Bijvoorbeeld door het laten delen van woningen.

Voormalig minister De Jonge beloofde de Kamer een bredere verkenning van woningdelen. “In het  derde kwartaal van dit jaar verwacht ik dit in beeld te hebben en zal ik dit met  uw kamer delen,” schreef hij als reactie op Kamervragen.[1] Inmiddels bestaan er al concepten van het woningdelen. Bijvoorbeeld: het Friends-wonen, het versoepelen van de kostendelersnorm, het splitsen van grote hoekwoningen of het opdelen van eengezinswoningen.

Friends-wonen
Bij dit woonconcept huur je samen met twee of drie vrienden een ruime woning. Iedereen heeft dan een eigen (afsluitbare) slaapkamer.  De rest van het huis, de voorzieningen én de huur worden samen gedeeld. In de gemeente Breda wordt dit woonconcept toegepast. Dit concept is overigens niet nieuw: in 2015 werd het al in Amsterdam gebruikt.[2]

Toewijzing

De Friends kunnen zich samen inschrijven via Klik voor Wonen. De inschrijftijd van de Friend met de langste inschrijfduur wordt gebruikt om de woningtoewijzing te bepalen. Zodra een groep Friends een woning toegewezen krijgt, ondertekenen zij samen één huurcontract voor onbepaalde tijd. Als één van de Friends verhuist, zorgt de groep zelf voor een nieuwe huurder binnen een maand.

Huur

Huurtoeslag bij dit type contract is meestal niet mogelijk vanwege het gezamenlijke inkomen. Deze constructie biedt aanzienlijke financiële voordelen voor starters die op zoek zijn naar hun eerste eigen woonplek. Zo behouden alle huurders hun inschrijfduur bij Klik voor Wonen, waardoor zij de mogelijkheid hebben om later door te stromen naar een zelfstandige woning.

De huur wordt onder de Friends verdeeld, waardoor de huur voor iedereen betaalbaar blijft. Hoe je het precies verdeelt, bepaal je onderling. Dit kan bijvoorbeeld naar het aantal vierkante meters van de slaapkamer, op basis van inkomen of ieder precies evenveel.

Versoepelen kostendelersnorm

Deze methode hanteert de gemeente Nijmegen. Volgens de Participatiewet wordt door de lagere kosten bij het delen van een woning de uitkering aangepast. Het college van B&W ziet mogelijkheden in de Participatiewet om deze norm niet altijd toe te passen. De norm kan volgens de gemeente bijvoorbeeld aangepast worden als je een huurcontract hebt met een commerciële huurprijs of bij een deelwoning van een woningcorporatie. Het stadsbestuur gaat die kostendelersnorm ook minder streng toepassen door huurders in één huis niet als kostendelers te zien. Kanttekening is wel dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld wel een eigen huurcontract hebben.[3]

Pilots woningcorporaties

In Nijmegen verkennen wooncorporaties mogelijkheden van het splitsen van grote hoekwoningen of het opdelen van eengezinswoningen. In één eengezinswoning kunnen bijvoorbeeld twee onzelfstandige woonruimtes gecreëerd worden. De woonkamer en keuken worden dan gedeeld. De komende jaren maken corporaties en de gemeente Nijmegen meerjarige afspraken over het delen van woningen.

Literatuur

Minister Hugo de Jonge erkent het potentieel van woningdelen als een oplossing voor de huidige woningnood; Insider 2 juni 2024

Veel woningen met (te) weinig bewoners: corporaties willen vaker huizen delen; NOS 11 april 2024

Wonen met je Friends: een innovatieve woonoplossing voor jongeren

Friendswonen - Parteon

Nijmegen zet in op woningdelen tegen woningnood | RN7

 

[1] Antwoorden op Kamervragen van het kamerlid Welzijn (NSC) 31 mei 2024; zie: ah-tk-20232024-1886.pdf

In een brief aan de Kamer schrijft minister Monica Keijzer op 20 september 2024: ‘Vanuit het Ministerie  van VRO wordt gewerkt aan een bredere verkenning van maatregelen om  woningdelen en -splitsen te stimuleren. Daarin wordt in beeld gebracht wat de potentie van woningdelen is, welke (financiële) belemmeringen  spelen en wat de wenselijkheden en mogelijkheden zijn om deze weg te  nemen. Later dit jaar informeer ik u daarover.’ (Tweede Kamer, vergaderjaar 2023–2024, 33 104, nr. 33) Voortgangsbrief studentenhuisvesting september 2024.pdf