Duurzame gebiedsontwikkeling

Van de redactie: te kort energieplanologen hoe op te vangen?

donderdag 22 juni 2023

Op 13 juni kopte blad “Stadszaken’ dat er een chronisch gebrek is aan planologen die de energietransitie vorm kunnen geven. Stadszaken heeft het over energieplanologen. Ook wij van Scobe vangen dit op. Een echte opleiding voor energieplanoloog bestaat niet, terwijl de markt er wel nadrukkelijk om vraagt. Dit alles om nog maar te zwijgen van projectleiders die de uitvoering ter hand moeten nemen. Dit met alle frustratie van vraag en aanbod tot gevolg.

Natuurlijk kun je uit een aanpalend vakgebied komen en aan de slag gaan, maar een energieproject is toch anders dan een weg of een woonwijk. Deels is het anders omdat het over concrete maatregelen over een stad of dorp gaat. Het is geen beleid en de impact op het leven van burgers en bedrijven is groot. Deels is het anders omdat (wijk)uitvoeringsplan zo divers zijn dat het lastig is een concreet product aan te wijzen. Bovendien zijn er weinig echte voorbeelden. Dit speelt nog eens des te meer in kleine gemeenten. Voor de uitvoering van één concreet energieproject is het veelal wel overzichtelijker. Juridica en participatie zijn dan weer de showtoppers.

Om te helpen en bij te dragen aan het sneller ontwikkelen van kennis en vaardigheden van projectleiders energietransitie zien we als Scobe drie typen opgaven en projectleiders. Ze zijn verantwoordelijk voor:

  1. Actualisatie van de transitievisie.
  2. Maken van het (wijk)uitvoeringsplan.
  3. Implementeren van een energieproject.

Hiervoor hebben we 3 opleidingen ontwerpen, die snel de vaardigheden en de kennis bijbrengen. We gaan tijdens deze opleiding verder waar beleid is gebleven en leggen de focus op vaardigheden en praktische, toepasbare uitvoeringsmogelijkheden, gezien vanuit de rol van de projectleider. Niet de techniek staat centraal, maar wat jij moet regelen.

Voorbeelden van wat je leert:

  • Het managen van een doorontwikkeling van een gekozen energiestrategie (niet alles weggooien, niet met hand en tand het oude eerst afmaken). 
  • Hoe je een (wijk)uitvoeringspan schrijft.
  • Hoe organiseer je een efficiënte implementatie.

In de ochtend behandelen we steeds een inhoudelijk thema en in de middag gaan dat praktisch toepassen in een casus. Daarbij krijgen we steeds hulp van trainer die je helpt met projectmanagement skills.

Bekijk hier de Opleiding Projectleider energietransitie