Tweede Kamer stemt in met Aanvullingswet Natuur

dinsdag 9 juli 2019

In de reeks Aanvullingswet Bodem, Natuur, Geluid en Grondeigendom heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Aanvullingswet Natuur. Dit is een mooie stap in de richting van de Omgevingswet. Interessant voor ons vakgebied is de koppeling met de Aanvullingswet grondeigendom. De Aanvullingswet natuur richt zich sterk op het in stand houden en verbeteren van natuurgebieden (en in het bijzonder Natura 2000 gebieden).

Wat regelt de Aanvullingswet natuur en hoe hangt dit samen met de Aanvullingswet grondeigendom?

Voor de Aanvullingswet Natuur wordt een gedoogplicht in het leven geroepen en hier geldt een schadevergoeding. Deze zou in zware gevallen gelijk kunnen zijn aan onteigening. De spelregels zijn geborgd in de Aanvullingswet Grondeigendom die uiteindelijk opgaat in de Omgevingswet. Tot een echte onteigening zal het overigens waarschijnlijk minder snel komen dan in het verleden. Wat wel opvalt dat is dat een echte ruimtelijke afweging van omgevingskwaliteit ten aanzien van natuur nog niet aan de orde lijkt. Het is de vraag of dit in het gedachtengoed van de Omgevingswet en de Aanvullingswet grondeigendom in de toekomst gaat gebeuren. Het is goed om daar alvast over na te denken.

Wil je meer leren over de actuele staat van zaken en praktische uitvoerbaarheid van Aanvullingswet grondeigendom? Op 10 oktober vindt het seminar ‘Werken met de Aanvullingswet grondeigendom’ plaats. 

Werken met de Aanvullingswet grondeigendom
10 oktober van 9.30 - 16.30 uur
Investering: €695,- (excl. btw)
Sprekers: o.a. Ministerie van BZK

Meer informatie en inschrijven

Bronnen: Omgevingswetportaal, VNG en Grondzaken uit de praktijk