Duurzame gebiedsontwikkeling

Twee miljoen ton groene waterstof

woensdag 7 september 2022

China's op een na grootste oliemaatschappij en grootste waterstofproducent, Sinopec, streeft ernaar om tegen 2025 jaarlijks meer dan 2 miljoen ton groene waterstof te produceren.

General manager Zhao Dong vertelde onlangs dat meer dan 60% van de waterstof die Sinopec produceert, tegen 2025 groen zal zijn. Om die hoeveelheid te kunnen produceren, bouwt Sinopec momenteel 's werelds grootste groene waterstoffabriek in Kuqa, provincie Xinjiang; een 260 MW-project aangedreven door een speciaal 361 MW-zonnepaneel, dat 20.000 ton waterstof per jaar zal produceren. Het zal meer dan 100 projecten van vergelijkbare grootte nodig hebben om de komende jaren de 2,1 miljoen ton te kunnen produceren. Een heel vooruitstrevend project.

Sinopec kondigde onlangs al zijn strategie voor de ontwikkeling van waterstof op middellange en lange termijn aan. Deze strategie omvat plannen om "de productie van hernieuwbare waterstof snel en krachtig verder te ontwikkelen, om de schaal van de productie en het gebruik van schone en groene waterstof verder uit te breiden, en om geleidelijk de fossiele grondstoffen voor waterstofproductie op raffinage- en chemisch gebied te vervangen en diepe decarbonisatie op industrieel gebied te bevorderen.” Sinopec belooft verder om samen met overheidsfondsen, financiële instellingen en belangrijke ondernemingen in de industrieketen de oprichting van een innovatie- en ontwikkelingsplatform voor de waterstofenergie-industrie te initiëren. Hiermee kan de bouw van een opkomend industrie-ecosysteem ondersteund worden, aldus Sinopec. Daarnaast is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Amerikaanse elektrolyserfabrikant Cummins Enze om een 1GW PEM-elektrolyserfabriek in Zuid-China te bouwen. Ook werken ze, samen met het Franse Air Liquide, aan de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuurnetwerk in China. Als onderdeel van zijn strategie zegt Sinopec dat het een waterstoftankcapaciteit voor voertuigen ter grootte van ongeveer 120.000 ton waterstof per jaar zal bouwen. Sinopec liet verder weten dat het bedrijf de ambitie heeft om wereldleider in het aantal waterstofvulstations te worden.

Sinopec is zeker geen kleine jongen… Wie zal volgen?