Transitiewet door Eerste Kamer en Stimuleringsaanpak Flexwonen: BZK goed bezig

dinsdag 4 juni 2019

Op woensdag 29 mei heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Transitiewet, ook wel bekend als de actualisering van de Crisis-en herstelwet (Chw). Hierbij is ook de Gaswet onder de experimenteerruimte gebracht. Wij zijn blij te kunnen melden dat deze wet is aangenomen omdat hierdoor een grotere ruimte is om te experimenten met bestaande bouw van het aardgas te halen. Het hiervoor ingediende amendement was hard nodig om daarmee van start te kunnen gaan.

Daarnaast wordt in de aangepaste Crisis- en herstelwet ruimte geboden aan woningbouw. Hiermee worden procedures versneld en de gebruiksmogelijkheden van de wet verruimd. Ook wordt de reikwijdte van de wet verbreed. Met deze aanpassingen kunnen grote maatschappelijke opgaven, zoals het huidige tekort aan woningen, eenvoudiger worden gerealiseerd.

Minister Ollongren (BZK) informeerde de Tweede Kamer vorige week in een kamerbrief over de Stimuleringsaanpak Flexwonen, gericht op de totstandkoming van meer tijdelijke en flexibele woningen op korte termijn. De ontwikkeling van prefab-woningen en andere flexibele woonvormen krijgt hierdoor een stimulans. Ook komt er een vrijstelling van de verhuurderheffing en kunnen gemeenten voor het toewijzen van locaties langer afwijken van het bestemmingsplan.

De maatregelen geven meer mogelijkheden aan mensen die al lange tijd wachten op een huurwoning en spoedzoekers zoals bijvoorbeeld (internationale) studenten, mantelzorgers en mensen die na een scheiding snel woonruimte nodig hebben. Dit was al mogelijk onder de bestaande wetgeving, maar door de nieuwe maatregelen wordt de bestuurlijke ruimte onder de aandacht gebracht, de Transitiewet helpt namelijk om snel te kunnen beslissen.

Er is wel een minpunt: de maatregelen lijken zich te concentreren op bestaand stedelijk gebied en juist in grotere gemeenten duren procedures langer en is inspraak lastiger. Bij ons roept dit de vraag op: hoe hiermee om te gaan?

Desondanks krijgt het Ministerie van BZK van ons het predicaat: goed bezig.

Hou onze website in de gaten wanneer er een nieuwe masterclass over nieuwe wetgeving plaatsvindt.