Duurzame gebiedsontwikkeling

Traditionele gebiedsontwikkeling, kan dat nog wel?

donderdag 4 februari 2021

Het is 2021. We zitten volop in het verduurzamen van talloze processen en de energietransitie is aan de orde van de dag. Specialisten op het gebied van energie, mobiliteit, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit worden in rap tempo klaargestoomd als strateeg in de slag voor een duurzamere toekomst. Toch is het niet alleen maar groen wat de klok slaat. Ook anno 2021 is er nog volop ruimte voor meer duurzame oplossingen binnen onze projecten. Hoe kan dat? Waarom omarmen we nog niet volledig het duurzaam ontwikkelen van gebieden? Waar zit de crux?

Als eerste kun je denken aan financiën. Duurzaamheid kost geld. Extra geld. We weten allemaal dat de beleidsambities soms mijlenver afstaan van de realiteit binnen een project. Of misschien beter gezegd, mijlenver afstaan van het budget. Want we willen meer woningen. Het liefst gisteren opgeleverd. O ja, ook nog betaalbaar. En energieneutraal. Maar wel binnen het gestelde budget. Een woning voorzien van een bodem warmtepomp, zonnepanelen en een grijs water systeem kosten al snel zo’n  € 7.500- € 15.000.

Dat klinkt misschien als een broodje aap, maar toch is het mogelijk om binnen de gestelde budgetten duurzame woningen te realiseren. Projecten waarbij duurzaamheid vanaf het begin wordt meegenomen tonen aan dat het kostenplaatje niet perse negatief hoeft uit te pakken. Dat maakt het wellicht nog geen gemakkelijke puzzel, maar financiën zijn niet perse de boosdoener als het gaat om gemiste kansen binnen duurzame gebiedsontwikkeling.

Het grootste blok aan het spreekwoordelijke been van duurzame gebiedsontwikkeling is het werken op eilandjes. We moeten ontschotten. Duurzame gebiedsontwikkeling vraagt om een brede blik waarbij kennis van verschillende thema’s zoals energie, mobiliteit, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit essentieel is. De kansen liggen vaak op die raakvlakken. Een integrale blik is bij succesvolle duurzame gebiedsontwikkeling daarom onmisbaar. Daarom is het nodig als specialist te blijven verbinden, jouw project wordt zo kansrijker.

Hoe meer koppelkansen jij kun realiseren binnen jouw project, hoe groter de kostenefficiëntie. Bekijk bijvoorbeeld samen hoe je aanbestedingsregels kunt aanpassen. (alle divisies) Of combineer zonnepanelen met groene daken. (energie & klimaatadaptatie) Zorg voor een gezamenlijke strategie voor onder de grond zodat je extra capaciteit voor riolering, wateropvang en bodemdaling kan combineren. (klimaatadaptatie en circulariteit)  Zaai bij de aanleg van een nieuw zonneveld meteen zaden voor inheemse bloemen. (energietransitie & biodiversiteit) Of denk bij het aanleggen van wadi’s aan het vervangen van de gasleidingen door leidingen van een nieuw warmtenet. (klimaatadaptatie en energie)

Om hier ook aan bij te dragen bieden we de opleiding Duurzame Gebiedsontwikkeling: vanuit integraal perspectief aan. Deze opleiding helpt je om je blik te verbreden om zo koppelkansen beter te herkennen en benutten. Ook als je al gespecialiseerd bent op een van de thema’s kan dit nieuwe en waardevolle inzichten geven, waardoor jij meer impact kan maken op het gebied van duurzaamheid. Download de brochure hier.