Duurzame gebiedsontwikkeling

Strandt de permanente bebouwing aan de kust?

dinsdag 10 december 2024

Het beheer van de kuststranden is veelal een discussiepunt op het gebied van de publieke ruimte. Geef je de natuur de ruimte of zet je in op handhaving of uitbreiding van vakantiehuizen aan het strand of op permanente bezetting van strandtenten?

In de gemeente Den Haag is deze kwestie opgelaaid door de nieuwe Strandvisie[1] van het college van B&W. Met deze visie heeft het gemeentebestuur de ambitie om van het Haagse strand het duurzaamste strand van Nederland te maken. Wordt de economische waarde van het strand ondergeschikt aan de natuurwaarde van het strand?

Hoofdpunten

De hoofdpunten van deze Visie zijn:

  1. Om de natuur meer ruimte te geven worden de uiteinden van het Haagse strand omgedoopt tot natuurzones. Deze zones kunnen rekenen op extra rust, ook in onderhoud. Ook wordt onderzocht of meer ingespeeld kan worden op de broedseizoenen van vogels.
  2. Door zones te creëren waarin natuur de prioriteit krijgt, worden de biodiversiteit, de duinen en de kustlijn sterker. Den Haag wordt dan beter bestand tegen de stijgende zeespiegel.
  3. Om het niet nog drukker te maken, mag het aantal strandtenten niet verder worden uitgebreid. Dit geldt ook voor het aantal strandhuisjes op het strand.
  4. Ook het jaarrond laten staan van de strandtenten wordt ingeperkt. Een aantal hiervan mogen nu al permanent op het strand blijven, maar het college wil hier niet nieuwe strandtenten aan toevoegen.
  5. Bij het aangaan of verlengen van huurovereenkomsten van strandtenten zal de gemeente dwingende voorwaarden opnemen om het verduurzamen te versnellen

Kritiek

De Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen is heel kritisch over het besluit om uitbreiding van permanente strandtenten te verhinderen. “Dat we niet permanent iets mogen neerzetten, daar begrijpen we niets van. Dat zou veel duurzamer zijn dan het hele circus van jaarlijks opbouwen en weer afbreken. Heel veel strandtenten hebben een Green Key-certificaat, we gebruiken geen plastic en onze terrassen zijn duurzaam ingericht. Maar nu moeten we straks weer alles afbreken en opnieuw opbouwen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, het kost ook onnodig veel tijd en geld. Het permanent laten staan van strandtenten is daarom het meest duurzaam.”[2]

Conclusie
Het college lijkt voor de natuurwaarde van de kuststrook boven de economische waarde te kiezen door uitbreiding van het permanent gebruik van strandtenten en  -paviljoenen niet toe te staan. Zo wil de gemeente een evenwichtig(er), duurzamer en toekomstbestendig gebruik van het strand. 

Literatuur

[1] Meer strand natuurlijk; Strandvisie 2025-2035 zie:

RIS320288+Bijlage+1+Strandvisie+2025-2035+Meer+Strand+Natuurlijk

[2] Strandexploitanten kritisch op nieuwe Strandvisie gemeente: ‘Dit is niet de oplossing' - Den Haag FM

Strandnota Noordwijk 2022-2026 | Lokale wet- en regelgeving