Stoppen met bouwen of gaan bouwen?

maandag 5 februari 2018

Door Eelco Prins (manager vastgoed Vivium Zorggroep)

Wat is er aan de hand?

Op dit moment (we schrijven januari 2018) rijzen de prijzen  de pan uit. Aanbestedingen vallen 20 tot 30% hoger uit dan begroot.

Een voorbeeld van twee identieke gebouwen:

  • verbouwing 2015: kosten bouwkundig 9 ton, e-installaties 1 ton;
  • verbouwing 2017: kosten bouwkundig 1,3 mln, e-installaties 2 ton.

Dat betekent dat we te maken hebben met prijsstijgingen van 50 tot 100% in twee jaar tijd. Hoe gaan we daarmee om?

Stoppen met bouwen?

In de crisis was deze ontwikkeling al te voorspellen. Veel goede krachten zijn uitgestroomd, de productiecapaciteit in de hele bouwketen is verminderd, van betonfabriek tot ZZP’er. Een eenvoudige economische wet zegt dat de prijs het resultaat is van vraag en aanbod. Als het aanbod niet snel omhoog kan en we willen de prijs verlagen, dan moet de vraag naar beneden … Want waarom zouden we op het hoogtepunt van de markt investeren? Wat is dan nog het rendement van die investering? Daarom: Stop met bouwen!

Of toch gaan bouwen?

De traditionele zorghuisvesting past niet meer bij de huidige visie op zorg. We willen geen instituut meer zijn. Daarom moeten we aanpassingen doorvoeren. De bewonersgroep is inmiddels ook aan het veranderen: De stille generatie gaat, de babyboomers komen er aan. Een groep die andere wensen en verwachtingen heeft. Onze huizen sluiten niet meer aan bij die veranderende vraag. En daardoor dreigt leegstand. En ook de exploitatie staat onder druk. We hebben schaalgrootte nodig om ons rendement te verbeteren. We willen duurzaam vastgoed dat zich kan aanpassen aan toekomstige situaties. En de tijd zit mee. De crisis is voorbij, financiers staan in de rij, er komt extra geld en het vastgoedresultaat is goed. Dus: Ga bouwen!

Wie maakt die keuze en hoe?

De manager huisvesting moet als verantwoordelijke voor het vastgoed, zowel de ontwikkelingen in de markt als de inhoudelijke argumenten wegen. Enerzijds zorgen voor kwalitatief vastgoed dat aansluit bij de wensen van de doelgroep, anderzijds financieel verantwoorde investeringen plegen. Hoe doe je dat: de juiste afweging maken? Geen eenvoudige opgave, zeker binnen de uitdagende context van een zorginstelling waar het belang van de cliënt altijd voorop staat.

Meer weten? Kom dan naar de 3-daagse Masterclass Zorgvastgoed, voor en door zorgpartijen