- Opleidingsaanbod
- Planeconomie & Vastgoedrecht
- Duurzame gebiedsontwikkeling
- Bodem
- Asset Management Gemeentelijk Vastgoed
- Woningcorporaties
- Incompany Trainingen
- Losse masterclasses
- Nieuws
- Scobe Academy
- Contact en route
Duurzame gebiedsontwikkeling
Soms is netcongestie een zegen
dinsdag 21 januari 2025
De snelheid van de verduurzaming en de energietransitie wordt in Nederland minder. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de netcongestie. Soms slaat het ook door en is netcongestie een zegen.
Waterstofvuilniswagen
Het stroomnet in Amsterdam raakt vol, en dat betekent dat het nog tot zeker 2030 heel lastig is om nieuwe stroomtoevoer mogelijk te maken voor bedrijven die willen verduurzamen of meer elektriciteit nodig hebben voor uitbreiding.
Zo draagt het bedrijf Holthausen bij aan verduurzaming door de verkoop van waterstof als brandstof. Bij hun tankstations kan waterstof voor personenauto's en vrachtwagens worden getankt. En precies een bedrijf dat aan verduurzamen doet, kan nu zelf door energiecongestie niet verduurzamen. Zo kunnen vuilniswagens op waterstof rijden. Het maakt de wagens groener en zorgt voor lichtere auto's. De waterstoftanks zijn minder zwaar dan grote accu's. In Amsterdam rijden er een aantal.
Maar dit leidt door stroomgebrek tot problemen. Waterstof komt nu vanuit Groningen naar Amsterdam, omdat het elektriciteitstekort ervoor zorgt dat “er hier geen electrolysers, de nodige waterstofgeneratoren, kunnen worden geplaatst,” zegt gebiedsbestuurder Gem Beemsterboer.[1]
Oplossingsrichting
Tennet en Liander zijn de netbeheerders in Amsterdam en die willen dat bedrijven meer gebruik maken van daluren en met elkaar afstemmen over hun gebruik. Maar “afhankelijkheid van andere bedrijven moet niet te groot worden," vindt Beemsterboer – districtsbestuur van de Amsterdamse Haven. Gelijk heeft hij; zodra iemand niet kan leveren is er een nieuw probleem.
Zegen
Bovendien moet je je afvragen wat de energiewinst is; als de vuilniswagens niet op waterstof rijden maar op elektriciteit? Waarschijnlijk niets. Het energierendement van waterstof is 2 à 3 keer lager dan van elektriciteit[2]. Zeker als daar nog vrachtwagens voor uit Groningen moeten rijden. Waar zijn we dan mee bezig? Pas als we stroom over hebben kunnen we dit soort bijzondere projecten een kans geven. Dan kost stroom bijna niets en wordt er bespaard op extra slijtage van banden en wegen. Of de productie van een waterstof vuilniswagen minder milieubelastend is dan een elektrische is nog een vraag, maar wellicht zit daar nog een kans. Eén voordeel Holthausen maakt zelf de trus waarmee waterstof van Groningen naar de Beiraweg 3A in Amsterdam kan.
Literatuur
[1] Bedrijven in Amsterdamse haven kunnen niet verduurzamen door stroomtekort - NH Nieuws
[2] https://www.wattisduurzaam.nl/15443/energie-beleid/tien-peperdure-misverstanden-over-wondermiddel-waterstof-2/
Elektriciteitsnet op Zuidas dreigt overbelast te raken: "Situatie zorgelijk" - AT5