Smeedt het ijzer als het heet is: nu!

maandag 30 oktober 2017

Door Floris Ledder (Boer&Croon)

Op dit moment leven we in een economische bloeiperiode. Dit is ook goed te merken op de vastgoedmarkt. De waarderingen en prijzen rijzen weer de pan uit. Het aantal transacties groeien naar een nieuw hoogtepunt. Dit gedreven door een stabiel economisch klimaat. De lage rentestand helpt mee, want schuldfinanciering mag weer.

De bouwproductie herstelt zich, maar in veel te laag tempo. Kantoren waren lang uit de gratie om bij te bouwen, maar ook dit is veranderd. We zien zelf de consumentenbestedingen weer toenemen en winkels daarvan mee profiteren ondanks de verschuiving naar het kopen via internet. De droog gekookte woningmarkt is inmiddels gemeengoed met hier en daar een kleine lokale bubbel in wording zelf. Gemeenten buigen zich naarstig over de vraag waar kunnen we grond aanwijzen om te bebouwen.

Al deze ontwikkelingen worden positief omarmd door planeconomen. Het is weer modelleren met het oog op daadwerkelijk gronduitgifte op grote schaal tegen gunstige prijzen, condities en voorwaarden. Door een programma van verschillende vastgoed categorieën door te rekenen in het huidig economisch getij met stabiele vooruitzichten en lage rentestand ontstaat investeringsruimte. De disconteringsvoet is door de lage rentestand laag en zorgt met het contant maken voor hogere residuele grondwaarden. Aandachtspunt is wel de ontwikkeling van de bouwkosten als gevolg van beperkte capaciteit in de bouwsector. 

Het is daarom zaak als om nu in te spelen op het realiseren van nieuw vastgoed. Dit is voor alle partijen het meest gunstig. Dit betekent dat Gemeenten vaart kunnen maken met bouwgrond aan te wijzen. Ontwikkelaars en bouwers moeten aan de slag met hoe zij de beperkte bouwcapaciteit kunnen vergroten. Met de investeringsruimte die bij de verschillende partijen is ontstaan, kan dan ook daadwerkelijk op korte termijn worden begonnen met de realisatie daarvan. Enig aandachtspunt is, blijf goed opletten op signalen dat het economisch getij weer kan veranderen. Maar voor nu geld binnen planeconomie vooral nadruk op de ontstane investeringsruimte contant maken.