Duurzame gebiedsontwikkeling

Scobe heeft een nieuwe opleiding: Projectleider energietransitie

donderdag 11 mei 2023

Op 4 oktober starten we met een nieuwe opleiding: Projectleider energietransitie. Sta je voor de uitdaging van de actualisatie van de transitievisie warmte, het ontwerp of de uitwerking van een (wijk)uitvoeringsplan of de daadwerkelijke uitvoering van een energieproject? Niet alleen inhoudelijk maar ook projectmatig heb je als projectleider van de energietransitie de juiste vaardigheden nodig om projecten succesvol af te ronden.

Met deze opleiding helpen wij je verder. Je gaat niet alleen aan de slag met actuele kennis over de energietransitie, je ontwikkelt ook direct je vaardigheden zodat jij je team (nog) sneller in beweging krijgt. Zo weet jij (nog) beter wat je moet doen en creëer je een win-win situatie voor jezelf en de organisatie. In deze mail vertel ik je graag meer over de opleiding ‘Projectleider Energietransitie’ en het opleidingsinstituut Scobe Academy. De opleiding duurt 5 of 7 dagen.

Waarbij helpen we?

Om de energietransitie verder vorm te geven zien wij qua skills en kennis een aantal knelpunten. Dat heeft naar onze mening deels te maken met de achtergrond van de projectleiders, deels ook met de aard van het werk.

Bij welke vragen helpt de opleiding?

  • Ben jij beleidsmedewerker en word je projectleider, dan kan je wellicht hulp gebruiken met projectmanagement skills, kennis over procedures en financiën.
  • Kom je als projectleider uit een ander werkveld, dan is het mogelijk snel inzicht in begrippen en actuele kwesties nodig als financiën juridica en techniek.
  • Moet jij sturen op resultaat en tijd in een hoog dynamische (Rijks)gestuurde context, dan moet je keuzes leren maken om kpi’s te halen.
  • Duurt de opdrachtformulering voor bijvoorbeeld een (wijk)uitvoeringsplan lang, dan is een gestructureerde formulering van de uitvraag op zijn plaats.
  • Twijfel je of je voldoende op de hoogte bent van de spelregels rond aanbesteding en contracteren om de markt zijn werk te laten doen, dan kunnen we je bijspijkeren.
  • Wil je meer weten over de spelregels van de markt dan is het goed tips en trics over onderhandelen te kennen.
  • En last but not least: hoe ga je om met stakeholders, in het bijzonder met burgers, bedrijven en bestuurders?

Wat leer je?

In onze training staat centraal wat en hoe de projectleider zijn/haar zaken moet regelen. We staan niet primair stil bij de techniek. We staan wel stil bij de randvoorwaarden, vanuit de wetgeving, financiën en de stakeholders. We besteden ruim aandacht aan de wijze waarop je organiseert, stuurt op prioriteiten, maar ook op haalbaarheid, betaalbaarheid en participatie.

De opleiding is opgedeeld in drie modulen, die drie aan elkaar gerelateerde vraagstukken behandelen, daarbij vinden we het verstandig dat je weet wat er in de volgende stap gebeurt of in de vorige. We hebben daarom de volgende modules:

  • Projectleider herziening transitievisie (module 1)
  • Projectleider (wijk)uitvoeringplan (module 2)
  • Projectleider energieprojecten (module 3)

De opleiding bestaat uit module 1 en 2 of module 2 en 3. Het geheel kan natuurlijk ook gevolgd worden. Samen met de inleiding is de doorlooptijd dan 5 of als je alles volgt 7 studiedagen. Er wordt afgesloten met een presentatie van de betekenis voor jouw (toekomstige) werksituatie.

In de ochtend behandelen we steeds een inhoudelijk thema en in de middag gaan we dat praktisch toepassen in een casus. Daarbij krijgt de projectleider steeds hulp van een trainer die helpt met verschillende projectmanagement skills te verbeteren.

Enthousiast geworden?

Schrijf je dan hier in.