- Opleidingsaanbod
- Planeconomie & Vastgoedrecht
- Duurzame gebiedsontwikkeling
- Bodem
- Asset Management Gemeentelijk Vastgoed
- Woningcorporaties
- Incompany Trainingen
- Losse masterclasses
- Nieuws
- Scobe Academy
- Contact en route
Woningcorporaties
Scobe feliciteert Michael de Groot met zijn promotie tot doctor op het gebied van de volkshuisvesting
dinsdag 3 december 2024
Advocaat Michael de Groot, partner bij Ten Holter Noordam Advocaten en docent bij Scobe, promoveerde op 29 november aan de VU Amsterdam. Hij onderzocht hoe de samenwerking verbeterd kan worden tussen de overheid en de woningcorporaties, zodat we slagvaardiger woningen kunnen realiseren. Michael is één van de weinigen die in de afgelopen 100 jaar promoveerde op een juridisch onderwerp in de volkshuisvesting.
Onderwerp
Michael de Groot toont aan dat een helderder wettelijk kader en een beter afgestemd beleid essentieel zijn om de samenwerking te versterken, zodat woningcorporaties effectiever kunnen inspelen op de urgente vraag naar betaalbare woningen.
Huidige woningnood vraagt om betere afstemming en beleid
Woningcorporaties, die bijna een derde van alle Nederlandse woningen beheren, spelen een cruciale rol in het bieden van betaalbare huisvesting. De overheid verwacht van hen dat zij niet alleen voor sociale huurders zorgen, maar ook voor de middenhuur. Zij hanteert daarvoor een uitgebreid beleidskader en toetsingsinstrument, verstopt in verschillende wetten, terwijl ook het Unie Verdrag een grote rol speelt.
Concrete aanbevelingen voor toekomstbestendige volkshuisvesting
Michael heeft zeventien concrete aanbevelingen om het Nederlandse volkshuisvestingssysteem te verbeteren. Kort gezegd pleit hij voor een overzichtelijk stelsel waarin de kerntaak van woningcorporaties - het huisvesten van minder draagkrachtige en kwetsbare doelgroepen - centraal staat. ‘Een helderder stelsel zou de overheid meer slagkracht geven om duidelijk te sturen op de taken van woningcorporaties, terwijl corporaties sneller en met meer zekerheid investeringsbeslissingen kunnen nemen,’ aldus Michael. ‘Dit helpt niet alleen de woningbouwplannen te versnellen, maar kan ook de samenwerking tussen woningcorporaties en projectontwikkelaars verbeteren. Als zij wederzijdse afspraken maken en woningcorporaties beter en eerder bij beleid betrekken, kunnen zij investeringen efficiënter inzetten. Dit is cruciaal in het licht van de Wet betaalbare huur, waarbij private beleggers minder investeren in middenhuur en de rol van woningcorporaties in dit segment toeneemt.’
Illustratieve vraag
De promotoren hadden natuurlijk verschillende vragen. Prof. dr. ir. Bregman stelde onder meer de vraag hoe het rijk met behulp van bestaande instrumenten, gemeenten zover kan krijgen dat zij woningcorporaties kunnen aansturen als het gaat om doelgroepen aan te wijzen voor bepaalde woningen. Naast het Unierecht noemde Michael ook de Wet regie Volkshuisvesting als voorbeeld dat de rijksoverheid ingrijpt. Ook kan het rijk instructieregels voor het omgevingsplan opleggen.
Andere vragen gingen o.a. over het feit of de corporatie eigenlijk geen publieke instelling is en daarmee onder het aanbestedingsrecht valt. Dat is niet het geval aldus De Groot.
Tot slot
Michael, nogmaals van harte gefeliciteerd en dat de pennenvruchten hun beslag mogen krijgen in efficiëntere en effectievere wetgeving en uitvoeringsprocessen, zodat er snel meer woningen door de corporaties worden gerealiseerd.