Planeconomie & Vastgoedrecht

Ruimtelijke ordening anno 2050; miljoen extra huishoudens... waar past dat nog?

maandag 10 februari 2020

Nederland is anno 2020 al één van de drukste landen ter wereld. Richting 2050 komen er nog twee miljoen mensen en een miljoen huishoudens bij. Wat betekent dat voor ons land en landschap, nu en in de toekomst? Waar gaan we wonen? Hoe ziet onze energievoorziening eruit? 

Het is noodzakelijk om scherpe ruimtelijke keuzes te maken op landelijk niveau. dat zegt Denkwerk in het rapport Klein land, grote keuzes over de toekomst van ruimtelijke ordening.
 

Op het platteland

De stedelijke ruimte slibt dicht, daar is nog ruimte voor een half miljoen woningen. Het advies; bouw in het Groene Hart en op het platteland. DenkWerk pleit voor meer eengezinswoningen in plaatsvan peperdure appartementen. Deze woningen moeten worden gecombineerd met nieuwe natuur en massale inzet van snelbussen.

Het moet anders

Ook keuzes op het gebied van landbouw en energie kunnen niet wachten. Nederland is simpelweg te klein om alle energie zelf duurzaam op te wekken. Zonneparken en windmolens zouden dan in 2050 een kwart van het land beslaan. Dat is natuurlijk onrealistisch. Bovendien neemt landbouw nu tweederde van de ruimte in, een onhoudbare situatie gezien energie en woningbouw.

Vertegenwoordiging

De sociaal-culturele aspecten van ruimtelijke keuzes moeten meer gewicht krijgen. Het landgebruik en landschap spelen een belangrijke rol in de identiteit van gemeenschappen. Voor succesvolle centrale regie zijn breedgedragen (besluitvormings)processen noodzakelijk, met specifieke aandacht voor de sociaal-economische aantrekkelijkheid van krimpgebieden. Dat vraagt om een sterkere landelijke vertegenwoordiging van regio’s.

Too little, too late

Het rapport noemt het huidige ruimtelijk beleid van de centrale overheid too little, too late. Het decentrale beleid leidt niet tot de oplossingen die de komende decennia noodzakelijk zijn op het gebied van wonen, energie en mobiliteit. Het is aan de Nederlandse bevolking en overheid om de grote ruimtelijke keuzes te maken.

Bron: Denkwerk, NRC