dinsdag 5 november 2019

Republiq maakt gemeentelijk vastgoedbezit inzichtelijk

In het Republiq Data Lake is al het maatschappelijk vastgoed in Nederland in kaart gebracht. Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat van de 31,4 miljoen vierkante meter vastgoed die gemeenten in bezit hebben, het merendeel (61%) ingezet wordt voor één van de gemeentelijke beleidsvelden. Dit betekent dat 39% voor een ander doel wordt gebruikt. Republiq zocht uit waarvoor en of dit bezit een maatschappelijk doel kent. In onderstaande grafiek is te zien hoe het gemeentelijk bezit is onderverdeeld.

Het overige bezit hiervan (39%) bestaat uit o.a. kerken, begraafplaatsen of atelierruimtes. Of bijzonder bezit zoals brugwachtershuisjes of monumentale torens.

Volgens de wet Markt & Overheid mogen overheden niet concurreren met bedrijven. Dit vraagt om transparantie van het gemeentelijk bezit en welke maatschappelijk doel dit dient. Gemeenten zouden zichzelf daarbij de volgende vragen kunnen stellen: Is hier sprake van een marktconforme exploitatie? Is verkoop een optie? Opbrengsten uit verhuur of verkoop kunnen zo worden ingezet voor andere maatschappelijke opgaven.

Download hier de publicatie

Op 21 november is Sander de Clerck, adviseur bij Republiq, één van de sprekers tijdens de masterclass ‘Maatschappelijk rendement en data-analyse’, als onderdeel van de 6-daagse cursus Gemeentelijk vastgoedmanagement. Tijdens deze masterclass gaat hij in op de resultaten en gaat hij dieper in op de maatschappelijke doeleinden door middel van dataverzameling bereikt kunnen worden.

Meer informatie masterclass