Bodem

Proef reiniging PFAS houdende grond geslaagd

woensdag 10 juni 2020

De afgelopen maanden is een grootschalige reinigingsproef uitgevoerd om PFAS houdende grond te reinigen. Uit het onderzoek blijkt dat reiniging tot onder de hergebruik norm mogelijk is. Dat meldt Afvalzorg op haar website.

Het project is een samenwerking tussen Afvalzorg, BAM Infra en Ballast Nedam. Martin van Bostelen, bedrijfsleider bij Afvalzorg, licht de resultaten toe. ‘We hebben begin dit jaar toestemming gekregen om op grote schaal een proef uit te voeren. Deze proef hebben uitgevoerd met circa 6.000 ton PFAS houdende grond uit heel Nederland. De proeven verliepen erg succesvol. Er werd een reinigingsrendement behaald van 95%. Hiermee kwam de grond ruim onder de norm voor hergebruik en kan nu geclassificeerd worden als klasse industrie.’

Op dit moment wordt er druk gewerkt om de vergunningen rond te krijgen zodat concrete vervolgstappen kunnen worden gezet. Het is bijzonder dat er zoveel grond succesvol is gereinigd en dit biedt kansen op een commerciele exploitatie. Hou het dus in de gaten!