Planeconomie & Vastgoedrecht

Problemen inbrengwaarde WOZ niet-woningen

donderdag 17 augustus 2023

Artikel 15.5 van het Omgevingsbesluit geeft aan dat de inbrengwaarde in het geval van kostenverhaal kan zijn gebaseerd op een taxatie of op de WOZ-waarde. De tweede is veel goedkoper (dit kan oplopen tot een factor 10). Het stuit echter op het probleem dat voor niet-woningen deze niet openbaar toegankelijk zijn. Dit om AVG-redenen.

Probleem WOZ-waarde niet-woningen

De WOZ-waarde is in het WOZ-waardeloket alleen openbaar toegankelijk voor woningen, voor niet-woningen is dat nog niet zo. Daardoor willen uitvoeringsorganisaties niet altijd meewerken omdat dit om privacy redenen niet kan. Wat in de praktijk meespeelt is dat in een aantal gevallen de WOZ-waarde van niet-woningen uit een ander systeem moet komen dan woningen en dat vraagt meer moeite.

Het belang van toegankelijke WOZ-waarden is niet te onderschatten. Bijvoorbeeld een winkelcentrum met daarboven enkele honderden woningen is relatief eenvoudig te waarderen binnen enkele dagen. Een full-taxation is vele malen meer werk en duurt enkele maanden. Hetzelfde geldt voor een grootschalige transformatie van bedrijventerreinen of kantoorgebieden.

Niet voor gekozen

Er is in het verleden niet voor gekozen om WOZ-waarde van niet-woningen toegankelijk te maken, omdat de gedachte was dat de gegevens alleen nodig zouden zijn voor anterieure overeenkomsten. De eigenaar zou dan zelf aan tafel zitten en deze kunnen verstrekken. De praktijk is echter anders. Voor of tijdens de onderhandeling wordt al gewerkt aan kostenverhaalsregels. Er zijn dan geen gegevens beschikbaar. Bovendien is het nog maar de vraag of iemand deze wil verstrekken. Met name als kostenverhaal daadwerkelijk ingezet moet worden zullen de gegevens niet snel beschikbaar worden gesteld.

Oproep

Om gegevens voor niet-woningen toegankelijk te maken is het in ieder geval nodig dat het Ministerie van Financiën besluit een regel toe te voegen aan artikel 10 van Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling Wet waardering onroerende zaken. Dit 'autorisatiebesluit' zou veel administratieve lasten schelen.