Woningcorporaties

Prijsstijging marktwoningen helpt corporatie meer dan de huurstijging van 2,3%

donderdag 17 februari 2022

De kogel is door de kerk, vanaf 1 juli 2022 mogen de huren van sociale woningen maar met maximaal 2,3% stijgen, de gemiddelde jaarinflatiepercentage tot december 2021. De huren stijgen dus niet mee met de inflatie van 6%. Misschien goed nieuws voor de woningcorporaties, vorig jaar werd immers nog besloten om de huurverhoging te bevriezen. Maar is deze kleine prijsstijging wel genoeg om te kunnen blijven investeren in verduurzamen van de woningen, de leefbaarheid goed te houden en om te kunnen investeren in het nijpende woningtekort?

Martin van Rijn, voorzitter van Aedes pleitte bij radio 1 al voor een beperkte huurstijging van de sociale huurwoningen. Want zoals hij zei “woningen moet betaalbaar blijven”. Maar corporaties hebben ook geld nodig, de woningmarkt in Nederland staat voor immense uitdagingen. Woningen moeten worden verduurzaamd en vooral er moeten heel veel woningen worden bijgebouwd en daar is weer geld voor nodig. De 2,3% verhoging lijkt onvoldoende is om boven de lastenstijging van de corporaties nog veel te investeren. Lonen en salarissen stijgen in ieder geval ten minste 2,25%. Ook voor materialen en energie is meer 2,3% nodig. De financieringslasten zijn nog laag. Dus eigenlijk winnen we alleen de 2,3% op de financieringslasten en in absolute zin wordt de marge met 2,3% vergroot.

De afschaffing van de verhuurdersheffing  zet waarschijnlijk meer zoden aan de dijk. Dat zorgt echt voor lastenverlaging. Daarnaast biedt de stijging van de beleidswaarde waarschijnlijk de meeste mogelijkheden. De beleidswaarde is immers een gecorrigeerde marktwaarde. En deze stijgt zeer snel. Dat leidt weer tot een verbetering van de Loan To Value (LTV), als één van de ratio’s voor de mogelijkheden om financiering aan te trekken. Een lagere LTV biedt meer mogelijkheden.

De (beperkte) huurstijging van slechts 2,3% heeft als gevolg dat er minder huurtoeslaguitgaven voor het Rijk zijn dan als de volledige inflatie doorgerekend wordt. Maar ook minder ruimte voor nieuwbouw en verduurzaming voor corporaties. Het lijkt of we op deze manier nog wel even tijdje in de huidige wooncrisis blijven. Hier zal het niet van komen. Dat komt eerder van de belastingverlaging en de stijging van de waarde van koopwoningen.