Planeconomie & Vastgoedrecht

Praktijkopdrachten opleiding Planeconomie Scobe 2022 van hoog niveau

donderdag 2 februari 2023

Op 19 januari 2023 is de opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht van het jaar 2021 - 2022 afgesloten met presentaties van de praktijkopdrachten van de deelnemers. Dit jaar was het een hoog niveau met veel afwisseling. Opvallend is dat verschillende opdrachten inzicht geven in een procesontwerp om een ruimtelijk probleem aan te pakken. Daarvoor moet je boven de materie kunnen staan. En Scobe zou Scobe niet zijn als de financiën en de juridische componenten niet steeds de rode draad waren.

Kostenverhaal

Het ging onder andere over de keuze tussen een gebiedsontwikkeling/kostenverhaal met en zonder tijdvak, inclusief de inzet van het nieuwe instrument programma en de afspraken met twee gemeenten rond een getijde park in de Oude Maas door Miriam Bode - Gemeente Zwijndrecht. Daarbij bleek de fasering een belangrijke parameter te zijn voor de keuze. Bovendien kan het programma helpen het kostenverhaal tussen gemeentes mogelijk te maken, dit in tegenstelling tot bovenwijkse kosten.

Een andere praktijkopdracht ging over het ontwerp van een systeem van vrijkomende agrarische bebouwing financieel mogelijk te maken, mede gelet op de verschillende (financiële) instrumenten door Bram van Poppel en Bart van Oers - Aelmans Adviesgroep.

Ook de bijdrage van Peter Oosterloo - gemeente Rotterdam is interessant. Het ging hier om de vraag of beter milieukundig onderzoek aan de voorkant van het proces van gebiedsontwikkeling kosten zou besparen in de opvolgende fases: niet of nauwelijks dus. Locatie-ontwikkeling gaat ondanks milieubeperkingen gewoon door; daarbij blijken de benodigde aanpassingen van het plan n.a.v. het onderzoek beperkt te zijn en ook niet zo veel te kosten. Daarbij past wel de opmerking dat grote problemen als bodemverontreiniging en geluid al voor het onderzoek ingeprijsd waren.

Ook vermeldingswaardig zijn de onderwerpen van onze overige studenten; Alexander Gaydadjiev - Witteveen+Bos koos voor onderzoek over een complexe verwerving voor een herontwikkeling. De plankosten van gemeente Breda zijn door Yulia Matyusheva onder de loep genomen. Wasili Karapanagiotis – gemeente Tilburg, dook in de inzet van grondbeleid. Jeroen de Pijper – gemeente Tilburg onderzocht de instrumenten voor een energiehub en kostenverhaal voor een hele gemeente was het onderwerp van Gerhard Muis – gemeente Capelle aan den IJssel. Sharon Waterink – gemeente Zwolle schreef een skillstree voor het geven van onderwijs aan planeconomen. Tot slot mogen niet onvermeld blijven Margit van Corven - gemeente Loon op Zand en Heidy Wagener -  gemeente Arnhem. Zij maakten geen praktijkopdracht maar volgden wel de juridische leergang Vastgoedrecht en RO-recht als zij-instromer.

Mochten deze verhalen je inspireren, wees welkom bij de opleiding Planeconomie en Vastgoedrecht.

Ik heb er in ieder geval van genoten.

Nico Harkes – programmamanager/directeur Scobe Academy