PFAS: over 5 maanden voorbij?

dinsdag 8 oktober 2019

Op woensdag 2 oktober was Scobe Academy aanwezig op de Vakbeurs Openbare Ruimte. Wij spraken hier diverse stakeholders die bezig zijn met de ondergrond en inrichting van de openbare ruimte, van adviseur tot en met leverancier van materialen.  

PFAS-discussie
Een veelbesproken thema binnen het vakgebied is momenteel PFAS. Den Ouden Groep, een van de standhouders op de vakbeurs, weet hier over mee te praten en geeft ons kort uitleg over de PFAS norm en hun standpunt. Den Ouden Groep ziet de problematiek optimistisch in en geeft aan dat binnen 4 maanden is PFAS geen issue meer in de sector van grondbewerkingsbedrijven. Zoals het er nu voor staat is de verontreinigde grond en water op termijn wel te reinigen. De PFAS-problematiek lijkt dus weer enigszins onder controle, maar de negatieve effecten zijn nog volop aanwezig als het gaat om vertraagde projecten.

Burgerparticipatie & klimaatadaptatie
Ook waren wij aanwezig bij de lezing “Geen klimaatadaptatie zonder GIS-participatie”. Tijdens deze lezing werd duidelijk dat een klimaatbestendige inrichting niet uitsluitend een publieke overheidstaak is, maar burgers minstens zo waardevol zijn in het besluitvormingsproces van de openbare ruimte.

De huidige maatschappelijke trend in gebiedsontwikkeling is bottom-up, gebiedsgericht, digitaal en integraal. De overheid doet mee in deze trend met als instrument de invoering van de Omgevingswet en wordt het als gemeente noodzakelijk om de participatieve aanpak te kiezen. Hoe pak je dit aan? Met wat voor type(n) bewoners heb je te maken? Hoe communiceer je met bepaalde typen gebruikers van een gebied?

Toekomstbestendig ruimtelijk ontwerp
De eerste stap is de kenmerken van de wijk in kaart brengen: Wat zijn de sociaal-demografische kenmerken? Hoe ziet de woningmarkt eruit? Zijn bewoners wel of niet tevreden? Daarnaast is het van belang om beheerders (weg en groen) vroegtijdig te betrekken in het ontwerpproces om het inzicht te vergroten op de haalbaarheid en maakbaarheid van het ontwerp. Met andere woorden, een projectresultaat dat is afgestemd op de gebruiker is toekomstbestendiger. Met behulp van een digitaal enquêtetool ben je als gemeente dus een stap verder naar een robuuste herinrichting met maximaal draagvlak.

Kortom, we hebben afgelopen week enorm veel opgestoken en inspiratie opgedaan voor ons cursusaanbod.

Leer meer over klimaatadaptatie & duurzame mobiliteit: https://scobe.nl/masterclass/klimaatadaptatie-en-duurzame-mobiliteit

Of tijdens de masterclasses over bodem in de Omgevingswet: https://scobe.nl/opleidingen/bodem-de-omgevingswet

Zie hier ons volledige aanbod in cursussen en opleidingen: https://scobe.nl/