Parkeren op straat dreigt btw-belast te worden

dinsdag 31 januari 2017

Parkeren in een parkeergarage is belast met btw als er niet vooraf afgerekend wordt. Het is dan altijd een ondernemersactiviteit. Met of zonder slagboom maakt niet meer uit. Ook in het geval dat de nummerborden werden gescand en er zonder slagboom kon worden in en/of uitgereden moest er btw worden afgedragen. Het maakt niet uit of de gemeente of een commerciële exploitant de garage exploiteerde. Dat is tot heden niet het geval voor straatparkeren. Dat is een overheidsactiviteit en als zodanig onbelast.

Door Nico Harkes (Next Vastgoed consultancy)

In Arnhem stond een auto op een openbare weg waar sprake was van parkeerbelasting. De gebruiker had de parkeerbelasting niet voldaan. Daarop kreeg hij een naheffingsaanslag. De auto stond echter op naam van een bv. De bv wilde van de gemeente een factuur met daarop de btw. Die kon ze dan aftrekken. De gemeente kon echter niet een dergelijke factuur overleggen, omdat er geen sprake was van btw-heffing.

De eigenaar van de auto stapte echter naar de belastingrechter. Rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat de gemeente Arnhem alsnog een factuur met btw moet uitreiken aan de bv in verband met een opgelegde naheffingsaanslag parkeerbelasting. De behandeling van de gemeente als niet-belastingplichtige zou leiden tot concurrentieverstoring. Immers private partijen exploiteren ook parkeerterreinen. Verder maakt het voor de modale consument niet uit of hij nu achter een slagboom parkeert of op straat. In het eerste geval is echter sprake van afdracht van btw. De gemeente moet alsnog een factuur uitreiken.

. Het mag duidelijk zijn dat deze zaak behoorlijke consequenties heeft voor de gemeentelijke parkeeractiviteiten. Als de prijs hetzelfde blijft dan moet er 21% btw vanaf. Dat nu ook alle inkoop ten laste van de ondernemers-btw komt doet hier niet veel aan af. Ten eerste zijn de kosten van het straatparkeren veelal minder dan de opbrengsten. Ten tweede kwam de Btw-last ten laste van het Btw-compensatiefonds. De facto de gemeente had zelf niet de Btw-druk.

Uiteraard zal deze zaak tot de Hoge raad gaan. De einduitkomst is nog ongewis, want er is ook een zaak waarin de gemeente in het gelijk is gesteld en geen factuur hoefde op te maken. Wie van u echter verantwoordelijk is voor de parkeerexploitatie doet er in ieder geval verstandig aan om hier nu al rekening mee te houden in de risicoanalyse. Wordt vervolgd.