Duurzame gebiedsontwikkeling

Ook participatie en besluitvorming digitaal in beeld voor de RES

dinsdag 14 december 2021

We hebben de Digitale Kaart RES 1.0. Een tool die best behoorlijk inzicht geeft in waar er wat aan zonnevelden, zon op daken en wind valt te vinden. Ook analysekaarten geven goed inzicht. Maar wie de website van het Nationaal Programma RES opzoekt, ziet dat de meeste views gekoppeld zijn aan praktijk proeven. En daar zit de crux. Hier geven we nog een voorbeeld.

Bij de werkorganisatie voor de Regionale Energie Strategie Arnhem Nijmegen wilden ze zo nauwkeurig mogelijk en onderverdeeld naar thema’s in beeld krijgen hoe ze er in de praktijk voor staan. Concreet gaat het dan over de plannen voor decentraal opgewekte hernieuwbare energie en de warmtetransitie. Daarnaast wilden ze ook meer zicht op het besluitvormingsproces en de participatie. En die laatste twee zijn zeker uniek.

Participatie en besluitvorming gaat veelal niet op éénduidige wijze, zo vertelt Tjeerd Kooij van ROGEO die de RES Arnhem Nijmegen begeleidt. Iedere gemeente doet het anders. Veelal betreft het Word-bestanden, excellen enz. Stap één is dus om een éénduidig platform te maken. Dat hebben ze onder andere met NINOX gedaan; een systeem voor systematische dataverzameling. Een ieder vult dit in. Vervolgens zijn deze resultaten in een GIS-weergegeven zodat er besluitvorming kan plaatsvinden. Want zo is de ervaring van Tjeerd; daar kunnen besluitvormers wel mee uit de voeten. Overigens is het ook van belang om steeds bij te blijven sturen, zodat steeds de actuele vragen beantwoord kunnen worden.

Besluitvorming moet in de Regio Arnhem Nijmegen ook bij netbeheerder Liander plaats vinden. Deze hebben veel belang bij de kaartbeelden. Want als je weet waar er energieprojecten zijn of er aan gaan komen, en als je weet waar er veel of weinig draagvlak is, als je de beschikbare netcapaciteit hebt; kortom waar sprake is van concentratie van positieve factoren dan kan je bepalen waar je investeert. Rocket-science is het niet, maar relevant is het zeker wel.

Alles pleit voor een versterking van VIVET (het landelijke informatie systeem) en de aansluiting op het DSO. Dan komen er nationaal goed doorzoekbare inzichten, die vooral helpen bij de besluitvorming. Niet alleen technisch maar ook meer sociale aspecten.

Tot slot is het ook belangrijk om te wijzen op de veiligheid, toegankelijkheid en begrijpelijkheid voor alle partijen. Een van de onderdelen daarvan is dat als het niet werkt dit ook duidelijk is waarom het niet werkt. Niets frustrerender dan om 2 keer te proberen om data in te voeren en het niet lukt. De volgende keer heb je dan geen zin meer en bijgevolg ontbreken er gegevens.