Bodem

Omgevingswet: onduidelijkheid bij vergunningverleners

donderdag 23 januari 2020

“Volgens mij gaat er voor mij niet veel veranderen onder de nieuwe wet. Saneringen en beoordelingen moeten immers nog steeds uitgevoerd worden. Wel vind ik dat er nog een hoop onduidelijk is over wat er gaat veranderen door de Omgevingswet. Blijft de WBB onder de Omgevingswet? En vergunningen verlenen?

Er moet eerst duidelijkheid komen over wat de wet concreet betekent. Welke taken en verantwoordelijkheden blijven bij De Omgevingsdienst? Blijft de rol bij zowel provincie als gemeente hetzelfde? Ook met betrekking tot vraagstukken rondom grondwater en bodem is het voor mij niet duidelijk wat onze nieuwe rol wordt. Ik zou graag willen weten wat we moeten blijven doen en wat niet. En komen er misschien ook taken bij? 

Bovendien is het de vraag of de Omgevingswet de dynamiek wel aan kan. Als we bijvoorbeeld de mogelijke aansprakelijkheid van de Staat ten aanzien van het Tijdelijk Handelingskader nemen, weet ik niet  wat er door ons moet gebeuren na een exceptieve toetsing (een toetsing door de bestuursrechter na geweigerde toestemming van bevoegd gezag)”

Milou zit nog met veel vragen en volgt daarom op 6 februari en 14 mei de masterclasses Bodem in de Omgevingswet. Scobe Academy heeft deze cursus opgezet zodat je goed bent voorbereid op de structurele veranderingen die eraan komen. Inzicht in methoden en technieken, handige handvatten, actuele thema’s en voorbereiding op uitvoering onder de nieuwe wet. Ook iets voor jou? Klik hier.