Bodem

Nieuwe risicogrenzen PFAS oppervlaktewater

woensdag 14 september 2022

Het RIVM heeft nieuwe risicogrenzen voor PFAS in oppervlaktewater afgeleid. Uitgangspunt van deze grenzen is dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen. Uit de nieuwe grenzen blijkt dat er veel minder PFAS in oppervlaktewater mogen zitten dan volgens de bestaande normen. 

Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is PFAS al bij een geringe inname schadelijk voor de gezondheid. Het RIVM heeft een rekenmethode ontwikkeld waarmee de risico’s van meerdere poly- en perfluoralkylstoffen kunnen worden berekend. Ze komen namelijk bijna nooit als losse stof voor. Het zijn meestal mengsels van verschillende soorten. De methode vergelijkt de giftigheid van een individuele stof met die van perfluoroctaanzuur.  Elke soort PFAS kan op die manier worden uitgedrukt in een hoeveelheid van dit zuur. Bij elkaar opgeteld kan deze totale hoeveelheid vergeleken worden met de risicogrens voor perfluoroctaanzuur. 

Op deze manier vertaalt het RIVM de berekeningen van EFSA naar veel meer soorten PFAS in oppervlaktewater. De risicogrenzen die het RIVM nu voor perfluoroctaansulfonaten, perfluoroctaanzuur en GenX-stoffen heeft berekend, zijn veel lager dan wat er volgens bestaande normen in het water mag zitten. In oppervlaktewater zijn PFAS-concentraties gemeten die hoger zijn dan de nieuw berekende risicogrenzen.Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan, mede op basis van dit onderzoek, besluiten om de normen voor PFAS in oppervlaktewater aan te passen.

Het is belangrijk dat PFAS niet meer wordt geproduceerd, maar ook dat PFAS niet meer wordt gebruikt in allerlei producten. We moeten er voor zorgen dat we PFAS- houdende producten ook niet zomaar via een omweg laten binnenkomen. De vraag is echter, hoe we dit gaan doen? Wie heeft de oplossing? Wij bij Scobe horen graag jullie mening. 

Het rapport van het RIVM kun je hier lezen.