Bodem

Milieutechniek, ben je klaar voor de Omgevingswet?

dinsdag 2 maart 2021

De Omgevingswet vraagt een andere aanvliegroute dan hetgeen dat we nu gewend zijn. Van een BUS naar een activiteit, nieuwe regels rondom bodemonderzoek, veranderingen binnen bodemsanering… Welke melding moet jij straks maken? En wat voor onderzoek is straks wel of niet verplicht?

Ondanks dat je misschien niet werkzaam bent bij de decentrale overheid heeft de Omgevingswet wel degelijk invloed op jouw werk. Het is belangrijk om te snappen hoe de Omgevingswet en onderliggende instrumenten met elkaar samenhangen en jouw werk kunnen beïnvloeden.

Wat vind je bijvoorbeeld waar? Veel is geregeld op basis van Rijksregels, maar er is ook specifiek beleid die weer in omgevingsplannen en omgevingsverordeningen staat beschreven. Bodemregels staan dus niet meer opgenomen in een centraal document. Weten hoe en vooral waar je moet zoeken scheelt tijd.

Wat vind je waar bij het geschikt maken van een bodemgevoelige locatie voor een toekomstige functie bijvoorbeeld. Hiervoor kijk je in het Bkl, kijk je naar de extra eisen in het omgevingsplan en moet je kijken bij de provincie in de omgevingsverordening. En dat moet je allemaal maar net weten.

Zo zijn er meer dingen die je nu al wil weten. Zo is het nul-situatie onderzoek straks niet meer voor alle activiteiten verplicht. Vaker niet dan wel. Dat is handig om nu al t weten. Ook het invullen van de evaluatie van een sanering verandert behoorlijk.

Wil jij ook nu al voorbereid zijn op de Omgevingswet? Bodem in de Omgevingswet leert jou in twee dagen de impact van de Omgevingswet. Naast een stukje theorie ga jij vooral zelf aan de slag met als doel dat je de Omgevingswet in de vingers krijgt door middel van casusopdrachten, groepsopdrachten en oefenen met het zoeken onder de Omgevingswet. In twee masterclasses weet je welke impact de Omgevingswet heeft en maken we concreet hoe jouw werk verandert. Meer informatie vind je hier.