Bodem

Meer aandacht voor bodem in Omgevingsvisie

woensdag 5 februari 2020

 

 

Het is niet de standaard om bodem en ondergrond mee te nemen in ruimtelijk beleid. Terwijl deze beleidsvorming de fysieke leefomgeving wel raakt en plek in de omgevingsvisie verdient. Daarom is project  'Bodem en Ondergrond Gemeentelijke Omgevingsvisies' gestart.

Doel van het project is een beweging in gang te zetten om het benutten en beschermen van bodem en ondergrond beter in balans brengen. Dat is ook het uitgangspunt van de omgevingsvisie. Die richt zich op de gehele fysieke leefomgeving, inclusief bodem. Voor overheden is het van groot belang om in het proces van de omgevingsvisie kennis te vergaren over de aanwezige bodemkwaliteit. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgaven uit de omgevingsvisie. Zo kunnen overheden naar de gewenste doelen en ambities uit de omgevingsvisie toe werken. 

Het is daarom van belang dat het bodemwerkveld in een vroeg stadium wordt betrokken bij het optuigen van de omgevingsvisie in uw gemeente. Dit ook ter voorbereiding op de Omgevingswet, waarbij het beleidsproces verandert. Scobe heeft daarom een aantal masterclasses opgezet die verschillende medewerkers binnen een team Grondzaken kan ondersteunen, zodat zij klaar zijn om het bodemwerkveld te vertegenwoordigen binnen de nieuwe processen. Meer informatie? Klik hier.

Bron: GroeneRuimte