Medicatie voor zieke Grondbedrijven

donderdag 23 oktober 2014

Steeds vaker verschijnen in de media berichten over gemeentelijke grondbedrijven die stevige financiële maatregelen moeten nemen om weer “gezond” te worden. Maar wanneer is een grondbedrijf eigenlijk “gezond”? En hoe meet je dat? Hoe diep en structureel zijn de problemen, hoe gelaagd?

 

De Vereniging van Grondbedrijven ondersteunt al sinds 2006 de landelijke “Benchmark Grondbedrijfstaken”, waarin onder meer de ontwikkelingen in het weerstandsvermogen van gemeentelijke grondbedrijven worden gemonitord. Hieruit blijkt onder meer dat het gemiddelde weerstandsvermogen, dat is de verhouding tussen de beschikbare reserves en de gekwantificeerde risico’s, in de afgelopen jaren beduidend verslechterd is. De eerste benchmark liet nog een gemiddeld weerstandsvermogen van meer dan 2,0 zien (met uitschieters tot wel 6,1), maar deze is de afgelopen jaren gedaald via 1,0 en 0,5 naar -0,2 in de meest actuele benchmark. Dit betekent dat de weerstandscapaciteit, de grondbedrijfsreserve, bij de meeste gemeenten aangevuld moet worden uit de algemene middelen.

Voor veel gemeentelijke grondbedrijven is het daarom noodzakelijk om weer nieuwe weerstand op te bouwen om niet ”nog zieker” te worden. Scobe Academy reikt u medicatiemogelijkheden aan en waarschuwt voor de bijwerkingen. Doel: Op weg naar een gezond grondbedrijf!