Planeconomie & Vastgoedrecht

Martijn Kooiman: 'Het is nog steeds bouwen, bouwen, bouwen'

maandag 21 september 2020

Vorige keer keken we met een aantal experts terug op het afgelopen jaar. Vandaag praat Martijn Kooiman van PAS bv over gebiedsontwikkeling, planeconomie en de ontwikkelingen binnen het vakgebied. Hoe denkt hij over deze turbulente tijden?

‘Het is nog steeds bouwen, bouwen, bouwen’, aldus Martijn Kooiman. ‘Ik zie een onverminderde belangstelling voor planeconomie en de initiatieffase.’. Daarbij ziet hij ook dat er veelvuldig plannen op papier worden gezet, maar dat het nog lang niet altijd lukt om deze plannen ook (op tijd) uit te voeren. ‘Het blijft moeilijk om de huidige productie-aantallen te halen. Veelal komt dit door een te optimistische planning, soms een stuk onervarenheid en vaak een gebrek aan continuïteit en capaciteit waar wij als bureau dan weer kunnen inspringen.

Het terugdringen van de mobiliteit en het intensiveren van het binnenstedelijk gebied heeft het afgelopen jaar steeds meer aandacht gekregen. ‘Mobility-hubs’ nemen een steeds belangrijkere plaats in. En dan met name in de grote steden. Voor kleinere gemeenten gaat het nog relatief vaak om bouwen in het weiland. En daar zal op korte termijn de alternatieve mobiliteit minder een rol gaan spelen.’ Hier kun je ook wel denken aan (elektrische) deelauto’s, maar bijvoorbeeld minder aan collectief vervoer.

‘De voortgang van de energietransitie is vooralsnog traditioneel. Waar sprake is van stadverwarming blijft dit de eerste oplossing waarnaar gekeken wordt als het gaat om stedelijke gebieden.’  In de uitleggebieden gaat het vooral om WKO’s die een grotere rol gaan spelen. Waterstof speelt vooralsnog (bijna) nog geen rol alhoewel daar de eerste pilots van worden opgezet.

Bij klimaatadaptatie is het vooral nog een zoektocht naar de invulling. ‘Een park wordt een getijde park, de waternorm gaat wat omhoog en hier en daar moet de onderste verdieping van een woning iets hoger worden dan het bouwbesluit.’ Wel ziet Kooiman de trend om steeds meer groene daken toe te passen om water vast te houden. ‘Dat heeft in een aantal gevallen financiële consequenties en conflicteert soms met de benodigde zonnepanelen (BENG). De opgave van de planeconoom is om dat te vertalen in een grondexploitatie en de gevolgen van de alternatieven in beeld te brengen.’

Als bijzonder onderwerp in de adviesvraag ziet Kooiman de subsidie aanvragen voor versnelling woningbouw. ‘Veel gemeenten willen van de Woningbouw Impuls subsidie gebruik maken. Het is echter zaak niet te optimistisch te zijn en je nadrukkelijk aan de voorwaarden te houden. Anders moet je het niet doen, of rustig de volgende tranche afwachten.’

Iets heel anders is situatie als gevolg van Corona. ‘Het videobellen zal wel blijven. Het scheelt tijd en geeft meer rust in de agenda.’ Het staat naar de mening van Kooiman de voortgang en productiviteit niet in de weg. Wel roept het nieuwe vragen op wat het op lange termijn gaat betekenen voor de grondexploitatie projecten. PAS bv heeft hiervoor de Corona Impact Analyse (CIA) voor grondexploitaties in het leven geroepen die veel wordt ingezet bij gemeenten.