Knelpunten stedenbouw en woningmarkt anno 2018

dinsdag 18 september 2018

Door Stijn van Tuijl (Programmadirecteur Wonen bij KuiperCompagnons)

Stedenbouw en markt

De woningmarkt in de zuidflank van de Randstad staat enorm onder druk. Er zijn na de crisis te weinig woningen bij gebouwd met als gevolg een tekort aan woningen en sterk stijgende woningprijzen. De komende jaren moeten er heel veel woningen worden gerealiseerd. Het is de ambitie van de Provincie Zuid-Holland om deze woningen met name te realiseren in de nabijheid van openbaarvervoersknooppunten in de grote steden. Op het bouwen in de wei wordt juist een rem gezet. Anticiperend op kleinere huishoudens wordt er gestuurd op meer appartementen en minder grondgebonden woningen.

Hoe zien knooppuntontwikkelingen er uit en wat gebeurt er ondertussen met ‘oude’ nog niet afgebouwde woonwijken?

Westergouwe

In 2005 is het masterplan Waterstad Westergouwe vastgesteld. Het plan legt de basis voor de realisatie van circa 3.800 woningen in Westergouwe. Directe aanleiding voor de gebiedsontwikkeling is de grote vraag naar woningen in Gouda. Op dat moment werd de behoefte tot 2020 ingeschat op circa 6.000 woningen, waarvan er circa 3.800 in Westergouwe worden gerealiseerd. Westergouwe wordt dus vooral gebouwd voor Gouwenaren. De doorlooptijd van Westergouwe wordt ingeschat op 10 jaar waarmee de bouwproductie per jaar op ca. 380 woningen wordt geschat.

Inmiddels leven we in 2018 en is Westergouwe volop in ontwikkeling. De eerste fase van Westergouwe nadert zijn voltooiing en de eerste woningen van de tweede fase zijn in verkoop gebracht. Door de economische crisis is de woningbouw in Nederland door een diep dal gegaan. Dit heeft duidelijk zijn invloed gehad op Westergouwe. De eerste fase is veel later dan verwacht gerealiseerd, ook ligt het gerealiseerde bouwtempo veel lager dan waar eerder rekening mee is gehouden.

Westergouwe is in 2005 ontworpen als een Goudse woonwijk voor Gouwenaren, maar inmiddels blijkt dat meer dan de helft van de woningen worden verkocht aan mensen buiten de stadsregio’s, uit de zuidflank van de Randstad. Een compleet andere doelgroep dus met andere woonwensen, een ander budget en een ander idee over wat een aantrekkelijke woonwijk is. Wat betekent dit voor het ontwerp van Westergouwe?  Welke wijzigingen zijn de afgelopen jaren al doorgevoerd in het plan en welke wijzigingen zijn nog nodig om van Westergouwe, ook voor de woningzoekenden uit Rotterdam en Den Haag, een aantrekkelijke woonwijk te maken?

Schieveste

Een kantoorlocatie die nooit van de grond is gekomen tussen de A4 en station Schiedam, de Schieveste. Zwaar geluid belast, maar ook heel goed ontsloten en op steenworp afstand van het centrum van Rotterdam. De komende jaren wordt Schieveste in ontwikkeling gebracht als woningbouwlocatie, waarbij er uit wordt gegaan van 3.000 tot 4.000 woningen. Hoe ziet Schieveste er uit als woningbouwlocatie en waar loop je tegenaan? Hoe kan je omgaan met geluidsbelasting, met externe veiligheid en wat kost dat? Hoe maak je een plan haalbaar dat grotendeels uit appartementen bestaat, hoe faseer je het en hoe creëer je een aantrekkelijk woonmilieu?

Meer weten? Stijn van Tuijl, programmadirecteur Wonen bij KuiperCompagnons, geeft op 27 september de masterclass Stedenbouwkundige principes en de marktrealiteit