Kabinet ziet stevige positie gemeenten in energietransitie

dinsdag 9 juli 2019

Na anderhalf jaar onderhandelen ligt het er: het definitieve Klimaatakkoord. Over dertig jaar moeten we vrijwel geen CO2 meer uitstoten en in 2030 de helft (49 %) minder dan in 1990. Duidelijk werd dat gebiedsontwikkeling hier een belangrijke rol in gaat spelen en er veel gaat veranderen. Wat levert het nieuwe akkoord op voor gemeenten en gebiedsontwikkeling?

Over een aantal jaar zijn alleen nog elektrische auto's te koop en gaan woningen de komende dertig jaar van het gas af. Bovenal heeft het Klimaatakkoord het doel om ‘haalbaar,  betaalbaar en uitvoerbaar’ te zijn.  Verder:

  • Er komt een onderzoek naar uitvoeringslasten voor gemeenten over de volle breedte van het klimaatakkoord (artikel 2 Financiële Verhoudingswet).
  • Woonlastenneutraliteit voor bewoners is het uitgangspunt voor de transitie. Rijk en VNG hebben procesafspraken gemaakt om renovaties binnen woonlasten mogelijk te maken en de voortgang te monitoren.
  • Gemeenten krijgen 6 maanden extra tijd om de Regionale Energiestrategieën op te stellen.
  • Ook tijdens de uitvoering van de maatregelen is ruimte voor bijstelling.

Door middel van Regionale Energiestrategieën kunnen gemeenten bepalen waar en hoe in de omgeving opwek van duurzame energie wordt ingepast. In de cursus Duurzame gebiedsontwikkeling wordt ruimschoots aandacht geschonken aan het formuleren van een Regionale Energie Strategie (RES).

Wil je meer leren over Regionale Energiestrategieën en het bepalen waar en hoe in de omgeving opwek van duurzame energie wordt ingepast? In de cursus Duurzame gebiedsontwikkeling wordt ruimschoots aandacht geschonken aan o.a. het formuleren van een RES.

Cursus Duurzame gebiedsontwikkeling
26 sept./10 okt./31 okt./14 nov.
Investering: €2.350,- (excl. btw)
Meer informatie en inschrijven

Bron: VNG