Woningcorporaties

Indicator maakt milieu-impact renovatie zichtbaar

donderdag 14 april 2022

Dankzij een nieuwe indicator kunnen bedrijven in het vastgoedonderhoud de onderhoudsaanpak van bestaand vastgoed meetbaar maken en optimaliseren op het gebied van CO2-belasting en circulariteit. Voor het onderhoud van platte daken is al een rekentool beschikbaar.

Voor de verduurzaming van de woningvoorraad zijn in de bestaande bouw veel grotere slagen te maken dan in de nieuwbouw en steeds meer woningcorporaties beseffen dit. Om de onderhoudsaanpak van bestaand vastgoed meetbaar te maken en te optimaliseren op het gebied van CO2-belasting en circulariteit, heeft ondernemersorganisatie Koninklijke OnderhoudNL voor de Milieu Kosten Indicator (MKI) Onderhoud gezorgd.

In de onderhouds-, renovatie- transformatiemarkt gaan enorme hoeveelheden materiaal om. In 2019 gaven corporaties 7,2 miljard euro uit aan onderhouds- en renovatiewerkzaamheden van hun woningbezit, terwijl dit bedrag in 2015 nog 4,8 miljard euro was. Dit betekent een stijging van zo’n 50 procent in de afgelopen vijf jaar, zo bleek begin vorig jaar uit de benchmark 2020 van branchevereniging van woningcorporaties Aedes. Iedere corporatie zal hiermee te maken gaan hebben.

Ontwikkelen biedt ook kansen: hergebruikt materiaal biedt mogelijkheden om milieuwinst te behalen ten opzichte van traditionele nieuwbouwontwikkeling. In hun handboek ‘Circulair renoveren’ gaven Merel Stolker en Anne Steijn in maart 2021 aan dat circulair materiaalgebruik een manier voor corporaties is om het energiegebruik én het grondstoffen- en materiaalgebruik te verminderen, als er ambities zijn om te groeien. Door materialen circulair te gebruiken kunnen corporaties de belasting op het milieu, die onder meer met renovatie gepaard gaat, zo beperkt mogelijk te houden. Hoeveel dit voor jouw corporatie en jouw project is, is nog wel de vraag.

Rekentool

Vanuit de methodiek MKI-Onderhoud is een prototype van een rekentool in Excel ontwikkeld, die onderhoudsbedrijven in kunnen zetten om hun onderhouds- en renovatiewerkzaamheden van platte daken te optimaliseren. Koninklijke OnderhoudNL vraagt deze bedrijven om met de tool in de praktijk aan de slag te gaan, ervaringen te delen en op deze manier de tool samen verder te ontwikkelen. De volgende stap is om de rekentool uit te breiden naar andere bouwdelen, zoals gevelelementen en kozijnen. Dan is de tool breder toepasbaar en kunnen woningcorporaties de tool gebruiken om met bedrijven in gesprek te gaan over de gemaakte keuzes bij de onderhoudsaanpak.

W/E Adviseurs en Koninklijke OnderhoudNL beschouwen de ontwikkeling van de MKI-Onderhoud als een belangrijke stap in de richting van het circulair renoveren van een (huur)woning. De methode en de tool zijn gebaseerd op de MPG-basismethode en sluiten aan op Nationale Milieudatabase, de nationale methodiek voor het meten van duurzaamheid. Daarnaast maakt de indicator onderdeel uit van Kwaliteit in Balans, het afwegingskader voor het ontwikkelen van resultaatgerichte onderhoudsaanpakken.

Doel

Deze nieuwe indicator, ontwikkeld door adviesbureau W/E Adviseurs met de ondersteuning van het Bouw en Techniek Innovatiecentrum, is gemaakt voor en door onderhoudsbedrijven, corporaties en kennisinstellingen om de integrale milieu-impact van ingrepen in te bestaande bouw te kunnen bepalen. Zo kunnen ze in een vroeg stadium uitrekenen welke impact het opnieuw aanvoeren of ter plekke hergebruiken van materialen heeft. De indicator houdt rekening met onder meer de materialen, de verwerking en het transport en wat dit betekent voor de levensduur. Als de tool klaar is, kan hij worden meegenomen in aanbestedingsvoorwaarden. Wie wil, kan al experimenteren met daken.

 


Bronnen: aedes.nlscobe.nlonderhoudnl.nl