Asset Management Gemeentelijk Vastgoed

Hoe stimuleren provincies verduurzaming gemeentelijk vastgoed?

dinsdag 14 januari 2025

De provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland hebben elk specifieke benaderingen en budgetten voor de verduurzaming van gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij. Wat doet jouw provincie eigenlijk?

Provincie Gelderland

Gelderland streeft naar een CO₂-reductie van 55% in 2030, wat vraagt om een stevige aanpak]. Om maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen, biedt de provincie het 'Fonds Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed' aan. Deze regeling biedt leningen aan maatschappelijke organisaties voor energiebesparende maatregelen en de opwekking van duurzame energie. Het fonds is beschikbaar tot 1 oktober 2028. Gemeenten en woningcorporaties komen niet in aanmerking voor deze lening[2].

In de begroting van 2025 is een aanzienlijke investering voorzien om de duurzaamheidsambities te realiseren, afwezig is specifieke bedragen voor het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed; andere maatschappelijke organisaties kunnen dus wel geld krijgen.

Provincie Utrecht

Utrecht heeft als doel om uiterlijk in 2050 een klimaatneutrale provincie te zijn. In eerdere artikelen beschreef Scobe hoe zich dit vertaalt naar de praktijk. Zeker rondom het thema circulariteit is Utrecht een actieve speler. Hoe gaat de provincie om met het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed? De provincie positioneert zich vooral als adviesorgaan voor gemeentes.

Het 'Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed' (OMV), dat maatschappelijke organisaties ondersteunt bij het verduurzamen van hun gebouwen, is hun antwoord op de verduurzamingsvraag van het gemeentelijk vastgoed. Dit programma richt zich op sectoren zoals onderwijs, zorg, cultuur en sport[3]. Naast het OMV geeft de begroting 2025 van Provincie Utrecht nog meer informatie over het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Ze ondersteunen ook maatschappelijke organisaties bij energiebesparing en/of duurzame opwek. De huidige teller staat op 700[4].

Afbeelding met buitenshuis, gebouw, Commercieel gebouw, Flatgebouw</p><br />
<p>Automatisch gegenereerde beschrijving

Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland biedt eigenaren van maatschappelijk vastgoed gratis advies en ondersteuning bij het verduurzamen van hun gebouwen via het 'Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed'. Dit programma is beschikbaar voor diverse maatschappelijke organisaties, waaronder kleine gemeenten met minder dan 50.000 inwoners[6].

In de begroting 2025 schrijft de provincie dat ze actief contact onderhouden met alle gemeenten in Zuid-Holland voor uitwisseling van kennis en inzet. Ze voeren gerichte besparings- en warmteprogramma’s uit voor maatschappelijk vastgoed, maar ook mkb, bedrijventerreinen, monumenten en de recreatieve sector. Hiermee vullen ze de gemeentelijke regierol aan. Waar mogelijk zetten ze specifiek in op gezamenlijke energiebesparingsplannen in aansluiting op gezamenlijke warmtesystemen. [7].

 Literatuur

[1] https://begrotingscyclus.gelderland.nl/document/2025/Begroting/

[2] https://www.gelderland.nl/subsidies/fonds-verduurzaming-maatschappelijk-vastgoed?utm_source=chatgpt.com

[3] https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/energie-en-klimaat/verduurzaming-maatschappelijk-vastgoed?utm_source=chatgpt.com

[4] https://provutrecht.begroting-2025.nl/

[5] https://provutrecht.begroting-2025.nl/p644/3-3-5-provinciale-gebouwen

[6] https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/energie/warmtetransitie/duurzame-warmte-gebouwen-kassen/ontzorgingsprogramma/verduurzaming-maatschappelijk-vastgoed/?utm_source=chatgpt.com

[7] https://zuidholland.begroting-2025.nl/p91007/wat-gaan-we-doen-om-het-beleidsdoel-te-realiseren