Duurzame gebiedsontwikkeling

Hoe belangrijk is klimaatadaptatie volgens consumenten?

donderdag 3 februari 2022

Adviesbureau Over Morgen en enquête bureau MarketResponse  hebben onderzoek gedaan naar hoe mensen aankijken tegen duurzaamheidsthema’s. Je zou verwachten dat klimaat met stip op één staat. Wat blijkt? Nederlanders vinden niet  klimaatadaptatie het belangrijkste, maar energievoorziening en gezondheid...Met deze input zijn keuzes te maken in de gebiedsontwikkeling.

Wat zegt dit ons?

Begin bij al je keuzes bij de energievoorziening en gezondheid. Als je een kans hebt om bijvoorbeeld gevels groen te maken, doe het, dat heeft een isolerende functie en is goed voor de gezondheid. De meekoppelkansen zijn dan klimaatadaptatie en biodiversiteit . 

Water is een thema dat bijdraagt aan de gezondheid. Ouderwetse wadi’s en nieuwerwetse waterpleinen kunnen goed bijdragen. Maar hoever het bijdraagt is niet veel over bekend. In het Horizon2020 project ‘BlueHealth’ staat dit kennishiaat centraal. Het project richt zich op de vraag hoe water in de leefomgeving kan bijdragen aan gezondheidswinst. Daarbij worden zowel kansen en risico’s in beeld gebracht. Zo komen verschillende observatietools voor gebruik van blauwe ruimte aan bod, case studies die de gezondheidseffecten onderzoeken, beslissingsondersteunend model voor ontwerp en inrichting van blauwe ruimte). Interessant is bijvoorbeeld dit stuk over de mogelijke toekomst van Bleu Health in jouw stad. 

Hittebestendigheid

Nog een opvallend punt. Vooral bij mensen met een lager inkomen speelt volgens het onderzoek hittebestendigheid een belangrijke rol. De exacte reden hiervoor is niet duidelijk maar wellicht komt dit omdat deze mensen veel in stedelijk gebied wonen in een flat. Een villa in de bossen zorgt toch voor meer verkoeling in de zomer dan een flatje op 10 hoog midden in stedelijk gebied. Hittestress – moet dus een belangrijk agendapunt worden voor gemeenten, projectontwikkelaars en maar vooral voor woning corporaties.