- Opleidingsaanbod
- Planeconomie & Vastgoedrecht
- Duurzame gebiedsontwikkeling
- Bodem
- Asset Management Gemeentelijk Vastgoed
- Woningcorporaties
- Incompany Trainingen
- Losse masterclasses
- Nieuws
- Scobe Academy
- Contact en route
Asset Management Gemeentelijk Vastgoed
Handreiking paragraaf kapitaalgoederen
dinsdag 14 januari 2025
Bouwstenen voor sociaal is al een tijdje bezig met het beter inzichtelijk krijgen van het gemeentelijk vastgoed op de begroting en in de jaarrekeningen. Eind vorig jaar is er een Handreiking paragraaf kapitaalgoederen verschenen. Wat levert dit op?
- Beleidsdoelen die men wil bereiken met de gebouwen.
- Omvang van de gebouwen en de portefeuille.
- Kwaliteit van de gebouwen in energetisch opzicht.
- Financiële parameters.
De begroting moet met name inzicht geven in de investeringen die nodig zijn om het gewenste energieverbruik te halen. Dat is dan met name normatief.
Parallel routekaart verduurzaming
Interessant is dat die handreiking eigenlijk heel veel lijkt op de routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed[1]. Ook hier een inventarisatie van de verschillende soorten objecten/deelportefeuilles en ook de investeringen om een gewenst energieniveau te halen. Wat in de handreiking dan nog ontbreekt is een planning. Die is natuurlijk uiterst essentieel voor de haalbaarheid binnen het weerstandvermogen van de gemeente.
Jaarlijkse lasten
In de voorstellen voor de begroting is uiteraard ook een overzicht van de kapitaallasten. Het gaat dan om kapitaallasten, onderhoud, verzekeringen, belastingen en organisatiekosten. Ook afschrijvingen mogen mee voor zover het geen grondkosten betreft. Interessant is dan nog het vraagstuk van de restwaarden. Langere afschrijvingstermijnen liggen dan voor de hand. Ook de extra vervangingsinvesteringen voor duurzaamheid krijgen een plek. Overigens moet er op subsidies weer gesaldeerd worden.
Andere keuzes
De handreiking focust nu vooral op het energieverbruik en de bijbehorende investeringen. We kunnen ons echter voorstellen dat in bepaalde gemeenten andere aspecten de nadruk krijgen. Zo kan ook het onderhoud centraal staan, of de maatschappelijke impact. Die ruimte lijkt er -aldus de inleiding- wel te zijn. Natuurlijk komt hier de benchmarkfunctie van de handreiking wat minder uit de verf, maar de beoogde effectiviteit, namelijk inzicht voor de raad, is beter gediend.
Tabel: Energiegebruik in KWh/m2 gebruiksoppervlak/jaar in ( jaar invullen)
Literatuur
[1] https://vng.nl/sites/default/files/2020-05/2020sectorale-routekaart-maatschappelijk-vastgoed-def.pdf
Lees hier de volledige handreiking