- Opleidingsaanbod
- Planeconomie & Vastgoedrecht
- Duurzame gebiedsontwikkeling
- Bodem
- Asset Management Gemeentelijk Vastgoed
- Woningcorporaties
- Incompany Trainingen
- Losse masterclasses
- Nieuws
- Scobe Academy
- Contact en route
Bodem
Grondwater en bodemdaling: Tokio
dinsdag 12 november 2024
Wat hebben Venetië, Manilla, Jakarta en Bangkok gemeen? Het zijn, of waren, zinkende steden[1]. Tokio heeft als een van de weinige steden bodemdaling nagenoeg weten te stoppen.
De situatie van Tokio
Tokio is 4 meter gezakt in de afgelopen eeuw. Japan houdt zich pas bezig met bodemdaling sinds 1940, daarvoor was er geen vraag of noodzaak bij het bijhouden van de bodemdaling[1]. Men was bewust van verschillende mogelijke oorzaken – de beweging van platen, de simpele massa van het eiland dat zonk of de vermindering van regenfiltratie. Maar sinds 1940 hebben Japanse onderzoekers een sterke link gevonden tussen het grondwaterniveau en de snelheid van de bodemdaling. Men ontdekte dat hoe meer grondwater ze pompte hoe verder het land zakte. Grondwater wordt dus niet zoals op veel plekken in Nederland aangevuld.
Afbeelding: een oude handpomp laat zien hoe ver de bodem is gezakt (JICA).
Na de Tweede Wereldoorlog zag Japan een economische groei en veel mensen trokken naar de steden, in het bijzonder Tokio. Tokio ervaarde een sterke toename in bevolking waardoor het aantal woningen en industrieën meegroeide. Al snel hadden sommige gebouwen wel 27.000 m3 water per dag nodig.
In 1953 werd de Raad voor het Beperken van Bodemdaling opgericht en in 1956 kwamen de eerste grondwaterrestricties in Tokio. Denk hierbij aan een limiet op de toegestane hoeveelheid grondwater dat bedrijven mochten pompen. De limiet werd geleidelijk verhoogd en zo werden bedrijven genoodzaakt om alternatieve waterbronnen te zoeken. De overheid werkte mee door voldoende hoeveelheid alternatief water aan te bieden voor een redelijke prijs. Zoals bijvoorbeeld rivierwater.
Het beleid dat in 1950 is bedacht heeft ervoor gezorgd dat het grondwatergebruik in Tokio tegen 1970 volledig was gestopt. Hiermee was effectief de bodemdaling geremd.
De Nederlandse en Japanse bodem zijn natuurlijk anders. Nederlandse bodem bestaat uit veen en klei wat weer anders is dan de rotsachtige bodem in Japan.
Literatuur
[1] https://www.preventionweb.net/news/how-save-sinking-city#:~:text=The%20Japanese%20capital%2C%20Tokyo%2C%20dropped,all%20but%20ceasing%20water%20extraction
[2] https://en.antaranews.com/news/141970/cues-taken-from-tokyo-to-address-land-subsidence-in-jakarta