Gemeente heeft amper oog voor overvolle bodem

vrijdag 6 september 2019

Medio augustus stuurde het kabinet een rapport naar de Tweede Kamer over de overvolle bodem en de gevolgen daarvan. Mede door de verduurzaming en klimaatadaptatie gaat er de komende jaren heel veel gebeuren in de bodem. Hierdoor zullen ook de kosten van graafschade gaan toenemen. Op dit moment bedraagt het alleen al € 130 miljoen op jaarbasis. En dan hebben wij het nog niet eens over de overlast en de impact op allerlei andere projecten.

 

Verduurzaming

Door de verduurzaming gaan we ‘van gas los’ en steeds vaker elektrisch rijden. Dit past helemaal in het plaatje van het Klimaatakkoord. Het betekent naast nieuwe en grotere elektrakabels ook nieuwe leidingen voor stadsverwarming en warmtenetten. Echter, deze leidingen zorgen ook weer voor extra opwarming van de bodem.

 

Klimaatadaptatie

Door klimaatverandering wordt het weer in Nederland extremer. We krijgen onder andere te maken met zwaardere regenbuien. Om de overlast te beperken zijn er nieuwe en grotere rioolnetten benodigd. In de komende 25 jaar moeten de riolen volgens het rapport twee keer zo snel worden vervangen. 

 

Onoverzichtelijk

Van veel netten die onder de grond liggen, weten we niet waar ze precies liggen en wie de eigenaar is. Dit komt onder andere door de privatisering in bijvoorbeeld de telecomsector. “Niemand is echt meer de baas in de ondergrond’’, zegt André Dorée, hoogleraar civiele techniek aan de Universiteit Twente, onlangs nog in het AD. Hij voegt daaraan toe “de overheid heeft tot nu toe amper oog voor dit probleem. Daarnaast liggen er nog leidingen uit het verleden, die niet weggehaald zijn."

 

Verstedelijking

De stad wordt steeds voller. Niet alleen boven de grond, maar dus ook onder de grond. Zo zien we dat er steeds vaker gekozen wordt voor ondergrondse containers, parkeergarages en wegen. Hierdoor blijft er weinig plek over in de bodem. En boven de grond willen steeds meer gemeenten bomen plaatsen in het kader van de vergroening. Echter, de wortels mogen weer niet in de weg gaan zitten van alle leidingen en netten. Kortom: een behoorlijke opgave die integraal moet worden benaderd.

 

Aanpak overheden

Het is van belang dat de diverse overheden actiever aan de slag gaan met alles rondom de bodem. Dit begint met inzicht in de materie. Scobe organiseert daarom op donderdag 28 november 2019 de masterclass Bodem; samenwerken om te komen tot klimaatdoelen. U verkrijgt daar de inzichten om tot een integrale toekomstbestendige aanpak te komen.