Gemeentelijk Vastgoed Management

Gebruik Vpb voor verduurzaming gemeentelijk vastgoed

dinsdag 9 juni 2020

De energietransitie is een opgave voor ons allemaal en bijna iedereen ziet de noodzaak hiervan in. Maar hoe financier je dit? Scobe Academy zocht het voor je uit en bespreekt drie modellen die wellicht interessant zijn.

Een manier om aan geld te komen is door in een aantal gevallen gebruik te maken van de zogenaamde Energie Investerings Aftrek (EIA-subsidie). Daarbij mag 45% van de investering ten laste van de winst worden gebracht.

Uiteraard is dit wel aan wat voorwaarden gebonden. Zo moet er sprake zijn van actief beheer en moet er winst zijn in een onderneming die Vpb plichtig is. Inmiddels zijn gemeenten Vpb plichtig dus mogelijk ligt hier een kans. Vaak zijn er aanvullende maatregelen nodig om bijvoorbeeld grondexploitaties en vastgoed met elkaar te verbinden. Ook buiten de deur plaatsen kan helpen, waarbij je voor je energieactiviteiten bijvoorbeeld een aparte onderneming maakt die ook voor derden werkt.

Een tweede model gaat uit van een afschrijving van dertig jaar. Bij installaties is dit natuurlijk lager. Wij worden niet enthousiast van dit model. Er blijft nog steeds een druk van het aflossen en financieren van jaarlijkse meerkosten.

Een variant hierop betreft een model dat de principes van de circulaire economie volgt. Materialen hebben dan op voorhand een restwaarde, waardoor er minder afschrijving is. Hier ontstaan ook weer mogelijkheden voor een EIA-subsidie.

Andere modellen zijn het coöperatiemodel, het federatiemodel, de financiering middels de wijkvisie en verschuiving kosten GREX. Deze worden allemaal besproken in de cursus over de verduurzaming van portefeuilleroutekaart. LEES MEER