Planeconomie & Vastgoedrecht

Gaat de disconteringsvoet van het BBV omhoog?

woensdag 26 januari 2022

Nu er sprake is van sterk stijgende inflatie kan de vraag gesteld worden of de disconteringsvoet in de grondexploitatie omhoog gaat. Het BBV eist immers dat de discontering gelijk moet zijn aan het lange termijn gemiddelde inflatiepercentage van de ECB en het gemiddelde van een historische tijdreeks. De disconteringsvoet staat op 2%, maar blijft dat zo?

De ECB heeft eind november een analyse laten verschijnen, waarin geanalyseerd wordt wat we kunnen verwachten. Een belangrijk onderdeel van de tekst was;

Een centraal element in onze monetair beleidsstrategie is het beginsel dat als de economie dicht bij de effectieve ondergrens ligt, bijzonder krachtige of aanhoudende monetair beleidsmaatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat negatieve afwijkingen van de inflatiedoelstelling worden verankerd. Ondanks de hoge huidige inflatie blijft de analyse die aangeeft dat het eurogebied nog steeds wordt geconfronteerd met een zwakke inflatiedynamiek op middellange termijn, aanhoudend. Met name de achtergrond van de negatieve vraagschokken en positieve aanbodontwikkelingen tijdens de pre-pandemische periode - waarin de inflatie tussen 2014 en 2019 gemiddeld slechts 0,9 procent bedroeg - heeft een aanhoudend effect gehad op de prijs- en loonvormingsdynamiek. In 2020 daalde de inflatie verder naar 0,3 procent als gevolg van de eerste negatieve pandemieschok voor de economie en de inflatie. Het eurogebied wordt al langere tijd geconfronteerd met een grote onderbenutting en zwakke geaggregeerde vraagomstandigheden op middellange termijn, zoals tot uiting komt in het chronisch grote overschot op de lopende rekening. Hoewel het begrotingsbeleid tijdens de pandemie krachtig anticyclisch is geweest (met inbegrip van de lancering van het innovatieve Next Generation EU-initiatief), wordt het vermogen van het begrotingsbeleid om de dynamiek van de totale vraag op de middellange termijn te ondersteunen, beperkt door hoge geaggregeerde nationale schuldniveaus en het ontbreken van een permanente centrale begrotingscapaciteit. Deze factoren versterken onze strategische beoordeling dat uitgebreide monetaire accommodatie nodig is om ervoor te zorgen dat de inflatiedruk zich op een aanhoudende basis opbouwt om de inflatie op de middellange termijn op twee procent te stabiliseren”

Conclusie: de disconteringsvoet van de grondexploitatie zal de komende jaren gewoon 2% blijven als de commissie BBV niet de uitgangspunten verandert. Wel moeten we rekening houden met de kosten en stijging vooral van bouwmaterialen. Dat zal met name de grondexploitatie onder druk zetten.