Fiscaliteiten maken of kraken je project

dinsdag 9 september 2014

BTW of overdrachtsbelasting: maak een heldere analyse en afweging binnen uw project.

De woningmarkt blijft aantrekken. Dat is goed nieuws. Natuurlijk voor de woningeigenaren die hun woning te koop aanbieden, maar niet minder voor gemeenten en vastgoedontwikkelaars die nieuwe woongebieden tot ontwikkeling willen brengen. Deze gebiedsontwikkeling kent doorgaans een lange aanloopperiode voordat de eerste paal geslagen en de eerste steen gelegd kan worden. In die voorbereidingsperiode moet ook al worden nagedacht over de manier waarop de gebiedsontwikkeling zo min mogelijk wordt belast door – veelal – vermijdbare belastingkosten. De afspraken hierover worden vastgelegd in uitgebreide overeenkomsten. En dan breekt het moment aan waarop de uitvoering van start gaat….

Op dat moment, maar beter nog iets daarvoor, is het van belang om de fiscale afspraken nog eens opnieuw te bezien in het licht van de ontwikkelingen in de fiscale regelgeving en rechtspraak tot dat moment. Het blijkt namelijk niet zelden dat in de uitvoering fiscale problemen dreigen doordat de feitelijke situatie die zich aandient net iets anders is dan in de eerdere overeenkomsten is vastgelegd. Het risico: naheffingsaanslagen met rente en boetekosten! De wetenschap dat deze zaken voorkomen hadden kunnen worden, maakt een naheffing extra zuur.

Juist deze ervaring van iedereen die bij gebieds- en vastgoedontwikkeling betrokken is maakt duidelijk hoe belangrijk het is om fiscale kennis up to date te houden. Besteed voldoende aandacht aan de ontwikkelingen op het gebied van de omzetbelasting en overdrachtsbelasting in relatie tot gebiedsontwikkeling en implementeer deze kennis in je project