Planeconomie & Vastgoedrecht

Excel of een ander rekenmodel voor ontwikkeling: dag van de grondexploitatiesystemen

donderdag 2 februari 2023

Soms knelt het: Excel of een gestandaardiseerd systeem voor de grondexploitatie. Bij gebruik van systemen speelt natuurlijk consistentie tussen data. Maar tijdens het ontwerpproces of voorstellen voor aanpassingen van programma’s zijn systemen lastig. Dan is flexibiliteit gewenst. Maar er zijn ook andere aspecten zoals hoe koppel je de administratie? Of hoe verwerk je de samenwerking met de gemeente en bouwers door te rekenen?  Maar ook hoe voorkom je fouten?

Scobe organiseert op één dag (30 mei 2023) een overzicht van verschillende systemen. Een goede manier om op één dag kennis te maken met verschillende pakketten. Inclusief workshops en boordevol praktijkervaringen, zodat je zelf aan den lijve kan ervaren hoe systemen werken.  

Aan bod komen natuurlijk GrexManager en Totallink. In een casus van een herontwikkeling van een bedrijventerrein die Scobe al een tijdje gebruikt in haar curriculum gaan we aan de slag in een workshop, waarbij je zelf achter de knoppen zit. Programma’s  moeten worden geoptimaliseerd, er moet een bieding worden uitgebracht en is sprake van beheer van de grondexploitatie. Uiteraard willen we niet voorbij gaan aan het gebruik van Excel. Metafoor en Totallink/Pas zullen ons helpen zodat we het echt uit kunnen proberen.

Verder gaat de dag in op:

  • Filosofie: hoe het is opgezet?
  • Flexibiliteit
  • Gebruiksgemak
  • Omgevingswet gericht
  • Sterke en zwakke punten
  • Kosten

Maar de wereld is groter dan GrexManager en Totallink. Ook GREX-10 van Sweco en Reasult komen aan bod. De laatste is zeker geen bekende, maar wordt wel gebruikt door woningcorporaties, beleggers en ontwikkelaars.  Wij vinden het als Scobe ook relevant dat we onze kennis verbreden.