Duurzame gebiedsontwikkeling

Eerste 100% circulaire fabriek in vloer-, wand- en dakelementen

donderdag 15 december 2022

Scobe sprak met Marc Angevare. Marc is medeoprichter van Re-Buildit, een bedrijf in prefab bouwelementen van gerecycled materiaal en Marc is docent bij Scobe voor de masterclass Leegstand en Transformatie.

"Alles wat de fabriek uitgaat kunnen wij hergebruiken".

Welk probleem wordt opgelost?

Hout is hot. Maar alleen met hout zullen we het niet redden als het gaat om de grote gevraagde productie van woningen en utiliteitsbouw. Demontabel staal met circulaire vlakvulling zijn een aanvulling; net als ClickBricks, circulair beton enz. Het is een aanvulling voor zowel buiten als binnen.

Wie even Googelt op “staal circulaire wanden” vindt eigenlijk alleen binnenwanden. Niet bruikbaar voor de constructie van gebouwen. Het enige wat we nu zien zijn onderdelen van woningen die uit de fabrieken komen. Maar ook dat is aan maten gebonden als het gaat over hergebruik. Een demontabele constructie die stevig genoeg is met een recyclebare vlakvulling is van een andere orde. Zeker als je weet dat de overspanning 26m is. Eigenlijk kan alles steeds weer opnieuw in een andere vorm terugkeren.

MPG en kosten neutraal

Er staan al een aantal gebouwen zoals de gehele binnen constructie van appartementen in de Maranatha kerk in Rijnsburg. Maar er wordt doorontwikkeld. Het effect op de MPG ten opzichte van klassieke constructie zal zeer groot zijn, aldus Angevare. De LCA berekening van de meest actuele versie van het systeem wordt nu nog gemaakt. Angevare verwacht in de top vijf te komen als het gaat om de verbetering van de MPG versus een klassieke woning.

De kosten van de wanden zijn gelijkwaardig aan een normale casco. Echter, een kosten besparing kan worden gerealiseerd doordat wanden geen nabewerking meer nodig hebben. Hier wordt arbeid uitgespaard. Tevens kan er bespaard worden op de transportkosten omdat het product 6 keer lichter is dan een klassieke woning met een betonnen skelet. Daarvoor moeten meer zware mixers rijden of diepladers met elementen.

Fabriek van eigen deeg

Nu worden de elementen nog in Duitsland gemaakt op een tijdelijke locatie maar er komt een fabriek in Emmen. Die fabriek wordt volledig met de eigen elementen gemaakt. De fabriek wordt verder uiteraard volledig energieneutraal. Voor het opwekken van stroom ligt het gehele dak vol met zonnepanelen en realiseren we er tevens een waterstofcentrale. Daarop kunnen ook weer vrachtwagens rijden, die de elementen afleveren in het land of weer ophalen voor herontwikkeling.

Strijd tussen hout en staal

“Het grootste probleem is toch wel dat de bouwwereld heel conservatief is. Ze zien nog meer in het gebruik van houten materialen terwijl staal zoveel meer voordelen heeft. En zoals gezegd pas echt circulair is.” Dat is waar Re-Buildit vooral last van heeft.