Duurzame gebiedsontwikkeling

Duurzaamheidsaspecten Woontop 2024

dinsdag 10 december 2024

Op 11 december is de Woontop 2024 van minister Keijzer. Daarbij worden afspraken over de bouw van 100.000 woningen per jaar. Vooraf wilden o.a. meerdere fracties in de Tweede Kamer de kans krijgen een inbreng te leveren, maar ook andere partijen hadden suggesties voor duurzaamheid.

Innovatie met eDNA: kansen en beperkingen

Een opvallende ontwikkeling is de inzet van environmental DNA (eDNA) om natuurvriendelijk isoleren te versnellen. EDNA kan via lucht- en stofmonsters uit bijvoorbeeld spouwmuren snel aantonen of beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, aanwezig zijn. NSC, CDA en VVD dienden een motie in om de toepassing van eDNA te versnellen.

Toch waarschuwt de koepelorganisatie Netwerk Groene Bureaus voor de beperkingen van eDNA. Volgens secretaris Bas van Leeuwen kan eDNA wel de aanwezigheid van sommige vleermuissoorten vaststellen, maar uitsluiting van andere soorten of hun afwezigheid is nog niet mogelijk. Aanvullend onderzoek blijft dus belangrijk. Hoewel eDNA veelbelovend is, biedt het voorlopig nog geen sluitende oplossing voor het probleem.

Groen, klimaatadaptatie en stikstof op de agenda

Naast technologische innovaties roepen partijen zoals Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA op tot een programmatische aanpak voor groen en klimaatadaptatie bij woningbouw. Dit sluit aan bij de oproep van 22 gemeenten, onder leiding van Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (D66). Zij benadrukken het belang van klimaatbestendige woningen die bestand zijn tegen hitte en wateroverlast. Deze aanpak moet een integraal onderdeel worden van de woningbouwstrategie, een wens die tijdens de aankomende Woontop extra aandacht hoort te krijgen. We verwachten dat het stikstofprobleem ook op de agenda staat, aangezien er nog steeds geen structurele oplossing voor is.

Netcongestie remt woningbouw

Een ander probleem dat de woningbouw raakt, is netcongestie. Hoewel nieuwbouwwoningen vaak prioriteit krijgen bij netaansluitingen, zijn er steeds meer signalen dat ook deze projecten te maken krijgen met vertragingen. Onderzoek van Cobouw toont aan dat provincies zoals Noord-Holland en Utrecht waarschuwen voor toenemende knelpunten door beperkte netcapaciteit.

Volgens ABN Amro zijn er in Nederland nog maar weinig regio’s zonder belemmeringen door netcongestie. Toch nuanceert het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) dit beeld: vertragingen zouden eerder ontstaan door miscommunicatie tussen betrokken partijen dan door capaciteitsproblemen. Desondanks blijft de vraag hoe groot de impact van deze bottleneck op de woningbouw zal zijn.

Literatuur

https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/tweede-kamer-dient-nog-snel-wensen-voor-komende-woontop

https://www.cobouw.nl/325403/woontop-is-mijnenveld-van-goede-bedoelingen