Woningcorporaties

Doelgroepenverordening vervallen bij OW: hoe zit het met het overgangsrecht?

maandag 8 november 2021

We zien hem ondertussen op vele plekken: de doelgroepenverordening. Voor bepaalde woningen vindt een regulering van o.a. prijs plaats, gerelateerd aan inkomen. Een krachtig instrument in strijd voor betaalbare woningen. Maar een en ander gaat vervallen onder de Omgevingswet.

Krachtens het BRO moest er een verordening worden vastgesteld voor het opnemen van sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en middenhuurwoningen in een bestemmingsplan en exploitatieplan.[1] De verordening moest de doelgroepen bepalen (alleen voor sociale huur en sociale koop), de instandhoudingstermijn en desgewenst de prijsgrenzen.

Onder de Omgevingswet is dit anders. Deze regels komen in het omgevingsplan.[2] Er is geen overgangsrecht opgenomen voor deze verordening. Omdat het BRO bij inwerkingtreding van de Omgevingswet is vervallen, ontbeert een doelgroepenverordening vanaf dat moment een wettelijke basis. Voor in het omgevingsplan aan te wijzen woningen voor sociale huur, sociale koop of midden segment huur, moeten dus deze regels worden vastgesteld.

Op woningen die zijn gerealiseerd op basis van een exploitatieplan, blijft het exploitatieplan van toepassing. Mogelijk kan daarin worden gelezen dat daarop ook de verordening van kracht blijft. Wij raden aan dit wel uit laten zoeken door je jurist.

Scobe schreef al eerder over de doelgroepenverordening, ons eerdere bericht hierover kun je hier vinden. Voor meer informatie, neem gerust contact op met Hendrik van Sandick van Van Sandick Advies, bereikbaar op 06-41150451.

 


[1] Artikel 1.1.1 lid1 onder d en e Besluit ruimtelijke ordening.

[2] Artikel 5.161c Besluit kwaliteit leefomgeving.