Planeconomie & Vastgoedrecht

De Metafoor Outlook Grondexploitaties van 2023 vergeleken met de voorspelling in 2022

donderdag 22 december 2022

In december kwam de Metafoor Outlook weer uit. We vergeleken de voorspelling eind 2021 voor 2023 en de verwachting aan het eind van 2022 voor 2023. Hieronder is het resultaat opgenomen. Het mag duidelijk zijn dat de verwachtingen totaal zijn omgeslagen.

Analyse

Het zal duidelijk zijn dat de verwachtte stijgende bouwprijzen en de dalende VON-prijzen van de woningen de oorzaak zijn van de dalende grondopbrengsten. Daarbij is het wel de vraag of de daling van grondprijs niet groter is. Als de VON-prijs met 6% daalt en de bouwkosten stijgen met 4%, dan zou de grondprijs eerder met 20-30% dalen. Wellicht dat de oppervlakte van de woningen verder afneemt of dat er andere factoren zijn, maar de daling lijkt vooralsnog groter dan 1-3%.

Wat we verder verwachten is dat de prijs voor bouwkosten en GWW verder oploopt, dit terwijl door de recente stikstof uitspraken verwacht mag worden dat veel verwachte projecten nu geen doorgang vinden. Dat zou tot enige verruiming in de markt kunnen leiden. Wel zal beschikbaarheid van elektrisch bouwmaterieel zeker een beperkende factor zijn.

Tot slot

Voorspellen in onzekere tijden blijft lastig. Het is goed dat Metafoor nog een tussenanalyse heeft gegeven in juli. He gemiddelde sluit in ieder geval aan op het maximale scenario van de kosten van de GWW-werken en de bouwkosten.

Wat nu uiteindelijk in de grondexploitatie moet komen zal nog een forse puzzel worden. De verwachting lijkt gerechtvaardigd dat we weer moeten gaan afboeken of (groter) voorzieningen treffen.