Gemeentelijk Vastgoed Management

De chocoladefabriek in Gouda: goed benut maatschappelijk vastgoed

dinsdag 2 november 2021

De laatste jaren is er een dalende trend te zien in leegstaand maatschappelijk vastgoed. Panden die leeg staan, of komen te staan, worden of verkocht of ze krijgen een andere functie. De voormalige chocoladefabriek in Gouda is een pand met een rijke historie, van 1972 tot 1984 zat hier de chocoladefabriek van Steenland, vervolgens kreeg het pand een nieuwe functie van stadsdeelkantoor en nu is de voormalige chocoladefabriek 1 van de meest  culturele hotspots in Gouda. In 2014 was de opening en nu 7 jaar later kunnen we oprecht zeggen dat het een bruisende locatie is geworden. Er is sprake van 1 hoofdhuurder en dit is de bibliotheek van Gouda. De rest van de huurders zijn allemaal gesubsidieerde huurders. Samen vormen deze huurders een inspirerende en dynamische omgeving waar voor een ieder wat te doen is. Alle organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen bedrijfsvoering. Samen vormen ze een groot samenwerkingsverband onder 1 dak. Mocht 1 van de gesubsidieerde huurders wegvallen dan neemt de gemeente de vierkante meters terug en hoeven die ook door de hoofdhuurder, de bibliotheek, niet betaald te worden.

Maar deze bruisende locatie is natuurlijk niet zomaar tot stand gekomen. Voormalig directeur van de bibliotheek zag de noodzaak om de bibliotheek toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Gemeente Gouda, eigenaar van het pand (voormalige chocoladefabriek), zag het wel zitten om de fabriek om te toveren tot een locatie met velerlei functies en spendeerde meer dan een miljoen euro aan de verbouwing. En nu is er sprake van een fantastisch pand met een diversiteit aan bedrijven.

Zo zit in de bibliotheek een gezellige eet en drinklocatie met producten uit de omgeving, het streekarchief, een drukkerswerkplaats en komt er binnenkort zelfs een musicalschool. Kortom de locatie is een absolute aanwinst voor Gouda en een super gezellige ontmoetingsplek waar je onder het genot van een heerlijk stukje taart lekker kan lezen of het archief in kan duiken.

Afgelopen zomer zijn ze begonnen met grootschalig onderhoud en verbouwing. Dit hadden ze eigenlijk al veel eerder willen doen, maar voornamelijk door Corona heeft het onderhoud vertraging opgelopen. Nu zijn ze hard bezig met het verduurzamen van het gebouw. Het hele gebouw moet per 2040 volledig van het gas af zijn. Ook worden alle technische installaties vernieuwd.

Scobe sprak over dit bijzondere pand met Miranda van Elswijk, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van de bibliotheek.

Hoe is het om te werken in de voormalige chocoladefabriek?

“ Het is echt een feest om in dit mooie pand te werken en alle organisaties gaan op een leuke fijne manier met elkaar om. Er is veel samenwerking, het voelt niet als dat er allemaal losse kleine bedrijfjes zijn. Iedereen mag eigenlijk zelf beslissen wat ze doen. We zijn met zes bedrijfjes allemaal tegelijkertijd begonnen en na de verbouwing komen er nog meer bedrijven bij. Een leuk iets is ook nog dat onze schoonmaakster vroeger chocolaatjes inpakte bij de chocoladefabriek. ”

Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente?

“De gemeente Gouda is goed voor ons en is een zeer fijne huurbaas. Natuurlijk zijn er wel eens dingetjes, vooral op het vlak van onderhoud, zoals bijvoorbeeld draaideuren die weer eens niet goed werken en soms moeten we dan lang wachten tot er iemand van de gemeente komt, wij zijn daar toch van afhankelijk en soms duurt het wachten op de gemeente dan lang maar we mogen zeker niet klagen met de gemeente als huurbaas”.

Betalen jullie ook een maatschappelijke huur, ofwel zijn de huurpenningen welke jullie maandelijks moeten betalen schappelijk?

“ Ook op deze vraag kan ik antwoorden: de gemeente is een fijne huurbaas. Huurprijs is absoluut oké zover ik dat kan beoordelen”.

Wil jij alles weten over het zo efficiënt mogelijk benutten van maatschappelijk vastgoed? Volg dan onze masterclass Vastgoed financiën: het creëren van een bruisende locatie en leer alles over hoe jij maatschappelijke voorzieningen kan creëren welke er echt toe doen.