Bodem

Check je kennis: Bodem in de Omgevingswet.

donderdag 29 oktober 2020

De invoering van de Omgevingswet komt snel dichterbij. Het is dus tijd om je hierop voor te bereiden. Scobe zet vast tien belangrijke wist-je-datjes voor je op een rij.

Goed om te weten:

  1. Er is geen bodemonderzoek meer nodig bij het vaststellen het omgevingsplan, maar om de administratieve lasten te beperken dit uit te stellen tot bij de vergunning.
  2. Er daarom dus mogelijk minder bodemonderzoeken nodig zijn.
  3. Er waarschijnlijk meer kleinere bodemonderzoeken nodig zijn.
  4. De beleidskaders in een bodemonderzoek eerder uitgebreider worden dan compacter, omdat er meer plekken zijn waar wat te vinden is (naast het omgevingsplan ook een programma en dergelijke).
  5. De beschrijving van het  juridisch kader in een bodemonderzoek eerder meer onderdelen gaat bevatten dan minder (omdat de informatie meer verspreid is).
  6. Er geluiden uit Den Haag zijn dat de DSO (digitale stelsel) toch op tijd klaar lijkt te zijn.
  7. Dat de DSO veel bodeminformatie als kwaliteitskaarten en overzichten verontreinigingen zou combineren met allerlei functionele toedelingen van de bodem (klinkt goed!).
  8. Dat de Wet private kwaliteitsborging (Wkb) die -kort gezegd- de omgevingsvergunning opsplitst in een bouwkundig deel met private kwaliteitsborgers en een deel RO-deel dat bij de gemeente blijft, het bodemonderzoek waarschijnlijk onder het RO-deel blijft vallen; maar éénduidig is het niet.
  9. Want het is niet geregeld in de AMvB, terwijl in de MvT van de Wkb dat wel was aangekondigd.
  10. Het Bkl regelt dit wel.

Het lijkt er dus op dat de Omgevingswet het voor bodem wel beter maakt maar -nog niet- eenvoudiger.